För 74:e året arrangeras ungdomslägret Hampeveckan, som nu pågår för fullt. Över 500 ungdomar har samlats till årets läger – fler kan man inte ta emot. – Det känns jätteroligt! Det säger lägerchefen Niklas Jakobsson mitt i årets Hampevecka.
– Vi har en härlig, god gemenskap, trots otur med vädret. Det är härliga möten och undervisning, och många berättelser om gudsmöten, flera har också blivit frälsta, berättar Niklas Jakobsson.
Hampeveckan är ett årligt arrangemang på Björkenäsgården i Hampetorp, utanför Odensbacken i Örebro kommun. Arrangör är pingstförsamlingen Betania i Odensbacken tillsammans med Pingst ung, och intresset för Hampeveckan är så stort att lägret blev fulltecknat redan i april.
– Det är jättehögt tryck, men vi måste sätta en spärr vid cirka 500 deltagare för att kunna laga mat till och serva alla som kommer. Annars kunde det ha kommit betydligt fler.
Betonar undervisning
För att allt praktiskt ska fungera under lägerveckan är det många församlingsmedlemmar som lägger en semestervecka på att hjälpa till. Och så kommer 85 ledare från olika församlingar.
– Vi har ett jättebra samarbete med Pingst ung, säger Niklas Jakobsson.
Något som utmärker Hampeveckan är betoningen på undervisningen, och i år är temat Ordet, med flera seminarier där Bibeln står i fokus.
– Vi vill att ungdomarna ska förstå hur viktig Bibeln är som hjälpmedel i livet, förklarar Niklas Jakobsson.
Lägerchefen lyfter särskilt fram ett möte med Elin Hulebo med rubriken Jesus kallar, som något som berört många.
– Det grep verkligen tag, det har varit rörande att höra flera berätta om hur de upplevt att Gud vill använda dem.
[ Tillåter vi de unga att leda vägen in i väckelse? ]
Bibeln som redskap
Nu hoppas Niklas Jakobsson på lite mer av solsken under lägrets senare del och framför allt att ungdomarna tar med sig veckans budskap om Bibelns betydelse hem.
– Man kan inte leva av tumverser, utan behöver läsa Bibeln dagligen och använda den som ett redskap i livet.
---
Fakta: Hampeveckan
- Hampeveckan arrangerades första gången 1946. Sedan dess har den arrangerats varje sommar, med några få undantag, senast under covid-pandemin.
- Lägret riktar sig till ungdomar i åldern 13–19 år och är öppet för alla. Nära 20 procent av deltagarna är inte med i någon kyrka.
---