Sverigedemokraterna kan komma att lämna kyrkopolitiken – eller bli kvar precis som nu. I en nytillsatt intern kommitté utreder partiet just nu sin framtid i Svenska kyrkan.
Centerpartiet planerar att sluta ställa upp i Svenska kyrkans kyrkoval, kunde Dagen nyligen berätta. Partistyrelsen ska lägga fram förslaget inför höstens partistämma. Planen är att en fristående organisation utan organisationskoppling – men med namnkoppling – till Centerpartiet ska bildas för att ställa upp i kyrkovalet 2025.
Utöver Centerpartiet har ytterligare två partipolitiska nomineringsgrupper ställt upp i de senaste kyrkovalen: Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.
Tio personer utreder
Nu kan Dagen berätta att Sverigedemokraterna nyligen har tillsatt en intern kommitté för att utreda partiets framtid i Svenska kyrkan.
– Vi ska utreda om vi som parti ska fortsätta ställa upp i kyrkovalet som parti, i någon annan form eller möjligen inte alls, säger Aron Emilsson, ledamot i SD:s partistyrelse och i den nytillsatta kommittén.
SD-kommittén inledde sitt arbete under slutet av våren under ledning av riksdagsledamoten Julia Kronlid (SD), som tidigare representerat sitt parti i Svenska kyrkans kyrkostyrelse. Tio personer från olika delar av SD deltar i kommittéarbetet, bland dem partisekreteraren och representanter från SD:s ungdomsförbund, kvinnoförbund och kyrkomötesgrupp.
I god tid före kyrkovalet 2025 ska kommittén presentera sina slutsatser för partistyrelsen, säger Aron Emilsson. Exakt när det blir är oklart.
– Men jag bedömer att vi kommer att ha kommit långt till årsskiftet 2023/2024, innan arbetet med kyrkovalet 2025 behöver inledas.
Åt vilket håll lutar det att ni landar?
– Det är uppenbart att det finns fördelar och nackdelar både med att fortsätta kandidera som parti och att inte göra det. Vi som sitter i kommittén har olika ingångsvärden i det här, beroende på om vi har egna erfarenheter av kyrkopolitik eller inte. Men vi vill att det ska bli en ordentlig genomlysning av de olika vägar som vi kan välja och vill därför inte favorisera något alternativ i det här skedet.
Vad tycker du själv?
– Jag lovar att avslöja det vid ett väl valt tillfälle framöver. Men jag har ju varit engagerad i Svenska kyrkan sedan jag var i tonåren och jag bryr mig om Svenska kyrkans liv och utveckling på många plan. Det kommer naturligtvis att prägla mitt arbete i kommittén, säger Aron Emilsson.
Socialdemokraterna: ”Rimligast att vänta och se”
Om Sverigedemokraterna skulle välja att gå samma väg som Centerpartiet nu tycks vara på väg att gå – att som parti lämna kyrkopolitiken – skulle bara ett politiskt parti återstå i kyrkovalet: Socialdemokraterna.
Jesper Eneroth, gruppledare för S i kyrkomötet, säger till Dagen att han ”ser fram emot att se vad Centerpartiet landar i på sin stämma”.
– Men vi har inte någon ny linje. På våra partikongresser har det alltid varit tydligt att vårt kyrkopolitiska engagemang är en väldigt viktig del av partiets engagemang. Vi ser ingenting som gör att vi omprövar våra ställningstaganden.
Kommer ni utreda frågan om ni skulle bli enda parti i kyrkopolitiken?
– Det är en helt hypotetisk fråga. Diskussionen om vår framtid vill jag att man för när det finns ett kunskapsunderlag som visar hur det blir.
Du utesluter inte att en situation kan uppstå som leder till att S som parti lämnar kyrkopolitiken?
– Nu lägger du ord i min mun. Det är klart att jag skulle kunna ge mer eller mindre trovärdiga svar på mer eller mindre trovärdiga händelseutvecklingar. Det rimligaste är att vänta och se vilka beslut som kommer från respektive parti, säger Jesper Eneroth.
[ Joel Halldorf: Jättebra om C lämnar kyrkan ]
---
Fakta: Partier i kyrkopolitiken
- Tre politiska partier ställde upp i det senaste kyrkovalet: Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet.
- Nu planerar C att dra sig ur kyrkopolitiken. SD har tillsatt en kommitté för att utreda partiets framtid i kyrkan.
- Efter Svenska kyrkans skiljande från staten har flera politiska partier lämnat kyrkopolitiken för att i stället låta självständiga organisationer, som i flera fall har namnkopplingar till partierna, fortsätta ställa upp i kyrkopolitiken.
---