Nyheter

Partisekreteraren som volontärar på Lappis

Liza-Maria Norlin hade redan bokat in sig som volontär när KD:s partiledning kallade

Det blev familjesemester på Lappis för Kristdemokraternas nya partisekreterare Liza-Maria Norlin. Här står hon i en monter i Möteshallen och deltar i ett seminarium om att vara troende i offentligheten.
– Som troende offentlig person har jag ett ansvar också gentemot kristenheten, säger hon.

Någon större trängsel är det inte i montern med information om Mid Sweden Aid, som stöttar humanitära projekt i främst Jemen. Liza-Maria Norlin, vars far var med om att nystarta arbetet, har gott om tid att gå på möten och att umgås med sin man och de två barnen.

– Jag har inte varit här sedan jag var barn, men våra tonåringar tycker det är mysigt och älskar nattmötena, säger hon till Dagen.

– De hade helst bott på området, men vi lyckades inte hyra en husbil i tid, de var alla uppbokade.

Att vara på kristen sommarkonferens är lite av en nyhet för barnen, som däremot hängt med på KD:s partidagar och riksting genom åren.

Just Lappisveckan, och seminariet om offentlighet och kristen tro, var inplanerade långt innan Liza-Maria Norlin, under många år politiskt engagerad för KD i Sundsvall, fick frågan om att gå in som partisekreterare efter Johan Ingerö.

– Det gör seminariet mer aktuellt nu, så klart, säger hon med ett leende, och berättar att hon redan pratat ihop sig med seminariets andre deltagare, den tidigare näringslivschefen i Skellefteå, Bengt Ivansson.

Liza-Maria Norlin är volontär på Lappis.

Pingstvän och missionärsbarn

Att, som Liza-Maria Norlin, inte bara vara KD-politiker utan också pingstvän och pastors- och missionärsbarn, har gett henne en viss vana vid att hantera frågor och diskussioner som berör tron.

– Engagerar man sig för KD behöver man ofta inte berätta själv, utan människor förväntar sig att man ska vara troende, särskilt om de känner till mitt engagemang inom pingst och min bakgrund, säger hon.

– Men någonstans är tro också något väldigt privat och viktigt, som man inte vill ska utnyttjas eller misstolkas. Som offentlig person har man ett ansvar, både gentemot sitt professionella sammanhang och mot kristenheten. Det jag säger och gör kan smitta av sig, så det blir ett dubbelt ansvar.

Tog ställning tidigt

Liza-Maria Norlin tog ställning för Jesus och Gud redan som barn, och känner att tron har burit henne genom åren.

– Det gör att man inte tar sig själv på alltför stort allvar, och känner att man aldrig står helt ensam. Det är det ganska skönt att ha med sig politikens heta, säger Liza-Maria Norlin.

Hon är medveten om att den hetta kan skruvas upp allteftersom hon kommer in i arbetet som ”vd” för ett litet parti i regeringsställning som behöver spänna musklerna och fokusera på ledarskap och strategi.

– Jag ska leda det strategiska arbetet för en rörelse med nästan 25 000 medlemmar. Men jag känner mig väl rustad: jag är väl förankrad i rörelsen och har jobbat mycket med ledarskapsfrågor, säger hon.

– Som väl är har jag fått mycket positiv feedback den första tiden. Både medier och partiet har gett mig en fin start och det får jag luta mig emot när det blåser, säger hon.

Liza-Maria Norlin, partisekreterare för KD, och Bengt Ivansson, tidigare näringslivschef i Skellefteå kommun, pratade om tro och offentlighet på Lappis.
Fler artiklar för dig