Högsta domstolen i USA har värnat religions- och samvetsfriheten. Det menar Olof Edsinger, generalsekreterare för Svenska evangeliska alliansen, SEA, efter två uppmärksammade domar i USA i förra veckan.
Arbetsgivare måste anpassa sig till anställdas religionsutövning, om det inte innebär en avsevärd kostnad. Det är följden av en enhällig dom i USA:s Högsta domstol, som stärker de anställdas rättigheter. Fallet gäller brevbäraren Gerald Groff som kom i konflikt med sin arbetsgivare US Postal då han inte ville dela ut post på söndagar. Konflikten med arbetsgivaren ledde till slut till att Groff sa upp sig och senare stämde arbetsgivaren.
Högsta domstolen gick nu emot en appellationsdomstol som tidigare dömt till fördel för arbetsgivaren. Domare Samuel Alito skriver i domskälen att domstolar måste ta hänsyn till ”alla relevanta faktorer”. Det räcker exempelvis inte att en arbetsgivare invänder att anpassningar av religiösa skäl innebär att andra anställda måste arbeta övertid, skriver Alito. Man måste avgöra om arbetsgivaren försökt hitta andra lösningar, till exempel genom att kollegor byter skift med varandra, förklarar domaren enligt Christian Post. HD skickar nu tillbaka fallet till den lägre domstolen, som får göra en ny bedömning i ljuset av den högsta instansens klargörande.
”Nyttig påminnelse”
Olof Edsinger konstaterar att vi här i Sverige talar om arbetsvägran i liknande fall, men att Högsta domstolen ser det som ett samvetsfrihetsmål.
– Domen innebär att en arbetstagare måste ha möjlighet att få sina arbetsuppgifter anpassade till det man har samvete att göra. Det är ett tänkande vi i Sverige distanserat oss mycket från. Det här blir en nyttig påminnelse om att det finns andra perspektiv i frågan.
Gerald Groff säger själv att han är tacksam för att Högsta domstolen tog upp hans fall, skriver AP.
– Jag hoppas att det här beslutet ska leda till att andra kan behålla sina övertygelser utan att leva i fruktan för att förlora jobbet på grund av vad de tror, säger Groff i ett uttalande.
Kritiserar delstat
Ett annat och mer kontroversiellt domslut kom på fredagen. Högsta domstolens konservativa majoritet dömde då till fördel för den kristne webbdesignern Lorie Smith i Colorado som inte ville skapa sajter som var i konflikt med hennes tro. Delstaten Colorado kan inte tvinga Smith att skapa webbsidor som hyllar samkönade äktenskap, fastslår domstolen. Domare Neil Gorsuch uttryckte stark kritik mot hur delstaten behandlat webbdesignern.
“Med Colorados logik kan regeringen ålägga vem som helst som talar mot betalning i ett givet ämne att acceptera alla uppdrag i ämnet, oavsett det underliggande budskapet … Regeringen skulle på samma sätt kunna tvinga en manlig webbdesigner som är gift med en man att skapa webbsidor för en organisation som propagerar emot samkönade äktenskap”, skriver Gorsuch.
Domen är dock begränsad, då den gäller just Lorie Smiths avsikt att designa webbsidor med innehåll som både består av hennes personliga konstnärliga design och av hennes egna formuleringar i ord. Just detta gör att hon omfattas av konstitutionens skydd, enligt Gorsuch, rapporterar NPR.
Domare Sonia Sotomayor invänder att domslutet medför att företag som riktar sig till allmänheten nu ”ges en konstitutionell rättighet att vägra betjäna medlemmar i en skyddad grupp”. Att hävda att yttrandefrihetsrätten skyddar ett företag från lagen mot diskriminering vid försäljning av varor och tjänster är fel. I högsta grad fel”, skriver Sotomayor, tillsammans med domarna Elana Kagan och Ketanji Brown Jackson.
Kulturkrigsfråga
Olof Edsinger konstaterar att HD fällt liknande domar i tidigare fall, exempelvis när det gäller en kristen bagare som inte ville designa tårtor för att fira ett samkönat pars vigsel. Han köper inte heller de liberala domarnas invändningar.
– Även här är samvetsfriheten i fokus. Man kan inte tvingas gå in i en skapandeprocess för att hylla något som man av hjärtat vänder sig mot.
Bland progressiva grupper har det blivit något av en kulturkrigsfråga, menar Olof Edsinger.
– Man kräver av alla att de inte bara ska tolerera olika livsstilar, utan aktivt fira och hylla dem. De vill tvinga fram rättning i ledet, och därför är det betydelsefullt att domstolen skyddar samvetsfriheten. Om personer tvingas att agera mot sitt samvete har vi inte längre ett fritt och demokratiskt samhälle.
---
Fakta: Högsta domstolen i USA
- Högsta domstolen – Supreme Court of The United States (SCOTUS) är den högsta juridiska instansen i USA. Domstolen är sammansatt av nio domare, som utnämns av presidenten, efter senatens godkännande. Domarna innehar ämbetet på livstid.
- För närvarande har domstolen en konservativ övervikt, då sex av de nio domarna räknas som konservativa och tre som liberala.
---