Nyheter

De brinner för Lappis och för att grunda församlingar

Sofia och Benjamin träffades på konferensen. “Har bara missat ett Lappis på mina 33 år”

Lite regn är bara skönt, och allt ordnar sig med Guds hjälp och en positiv inställning. Med den hållningen går Benjamin och Sofia Edman och deras tre barn all in, inte bara på Lappis utan också som församlingsplanterare – och snart missionärer i Peru.

Det närmar sig mitten på Lapplandsveckan, och småttingarna Edman har spring i benen efter en lunch i den ombyggda skola som gett konferensen ett nytt kök och nya matsalar. Henny och Vilhelmina skuttar runt och tvåårige Frid viftar och ropar från sin barnstol.

Men tro det eller ej – det var inte lugnare förr. När Benjamin och Sofia sov först i tält och sedan i en lokal under expeditionen, och knappt fick någon sömn alls mellan Barnens Lappis-jobbet, nattmöten och frukost.

– När vi började med Barnens Lappis hade vi ett enda team som gjorde allt, började tidigt och lade oss sent. När veckan var slut var alla förkylda, minns Sofia Edman med ett leende.

Liksom många andra här på Lappis har de varit här sedan barnsben, och tröttnar aldrig. Även om de inte är med på nattmötena längre.

– Vi planerar efter barnen, ser till att ha barnvakt när vi jobbar, och brinner för att våra egna barn ska få ett lika bra Lappis som vi hade, säger Benjamin, som säger att han bara missat ett enda Lappisvecka under sina 33 år.

Benjamin och Sofia Edman, med barnen Frid, 2, Vilhelmina, 4 och Helly, 6 år.

Sofia, som kommer från Lycksele och utbildat sig till barnmorska, är en av dem som skriver manus till de pjäser som uppförs dagligen under barnmötet. Hon och Benjamin, som är från Vilhelmina, blev ett par på Lappis.

– Det var här på Lappis jag fick min kallelse från Gud och började i aktiv tjänst för Gud, vilket jag varit i 13 år, betalt eller obetalt, säger Benjamin Edman.

Församlingsplantering i Halland

Familjen bor inte längre i Norrland utan i Laholm, dit de flyttade våren 2016 för att starta en församlingsplantering på uppdrag av pingstkyrkorna i Halland.

– Nu är vi runt 50 personer i församlingen och de allra flesta är mellan 15 och 25 år, säger Benjamin Edman, som också drivit ett kafferosteri i staden.

Nyckeln till framgång, säger han, var att skapa relationer och hemgrupper och att fokusera på lärjungaskap och bibelstudier, det senare utifrån konceptet Discovery Bible Study (DBS).

Men snart är det dags för nya äventyr. I höst bär det av till Lima i Peru, där familjen Edman ska starta en församling i stadsdelen Barranco.

– Där bor 100 000 personer och ändå finns inte en enda evangelisk kyrka, säger Benjamin, som varit i Peru med Testa mission tidigare och talar spanska.

Om det blir en Lappisvecka nästa sommar för familjen är osäkert. Biljetterna till Sydamerika är dyra, och möjligheten att få en inkomst genom att starta till exempel ett kafferosteri i Peru osäkra.

– Men vi är vana vid att gå i tro, och jag har sett Gud göra betydligt större mirakel än att fixa fram pengar, skrattar Benjamin.



Fler artiklar för dig