Nyheter

Trots förlusterna: Hillsong Sweden har stora visioner

“Det finns en kraft i att sköta sin ekonomi med excellens – det är först då de mirakulösa välsignelserna från Gud kommer”

Hillsong Sweden redovisar storförlust för 2022 – men trots det räknar den snabbväxande församlingen med att fortsätta att satsa. Samtidigt har man fått spara flera miljoner kronor i verksamheten.

Hillsong Sweden ökade sin förlust om -1,78 miljoner kronor från 2021 med omkring en tredjedel till -2,40 miljoner kronor 2022. Det skedde trots att både givandet och omsättningen ökade med över åtta procent vardera, till drygt 29 miljoner respektive nästan 41 miljoner kronor.

Orsaken: Man ville snabbt komma i gång igen efter covidnedstängningen.

– När pandemin släppte så var vi så angelägna om att äntligen få till fysiska möten, med snabbt ökande kostnader för hyrda lokaler och logistik. Men givandet följde inte med i samma snabba takt, konstaterar Hillsong Swedens general manager Jan Liljero.

Mycket visioner

Av årets förlust är emellertid två miljoner kronor avskrivningar, till exempel på fastigheter, samt utrustning som snabbt minskar i värde. Rörelseförlusten blev alltså ”bara” omkring 400 000 kronor under året, och efter att ha genomfört besparingar om cirka tre miljoner kronor, så räknar församlingen med att gå med omkring en halv miljon i vinst i år – beroende naturligtvis på vad som händer – församlingen är angelägen om att expandera.

– Vi har så mycket visioner så vi bygger inte upp något stort kapital. Däremot har vi fokus på likviditeten, säger Jan Liljero.

Hillsong Sweden har inte väjt för att delvis finansiera sin snabba expansion med lån, och har i dag skulder på omkring 31 miljoner kronor, bland annat för de fastigheter man äger i Arlandastad och i Göteborg. Men, framhåller Jan Liljero, fastigheterna har ett marknadsvärde på omkring 150 miljoner kronor, vilket gör att skuldsättningsgraden bara blir 21 procent.

Jan Liljero

”Vi är goda förhandlare”

Räntorna kostade visserligen nästan 800 000 kronor förra året, men det motsvarar en ränta om knappt 2,55 procent – en siffra som Jan Liljero dock inte vill kommentera.

– Vi är goda förhandlare, säger Jan Liljero, och utvecklar:

– När belåningsgraden är så låg gör det att vi har en bank som ser att vi har en hög fallhöjd. De har följt oss under 17 år, och ser att vi har en finansiell styrning på en noggrann och professionell nivå. [Banken] ser att vi lever upp till våra utfästelser och prognoser, säger han.

– Det är viktigt för mig att gå i bräschen när det gäller trovärdigheten. Det finns en kraft i att sköta sin ekonomi med excellens – det är först då de mirakulösa välsignelserna från Gud kommer. Excellens handlar om att ha en god kontroll och trygghet i det. Att förvalta talenterna och göra det på ett noggrant sätt, det gillar Gud, fortsätter Jan Liljero.

Lånen sätts dock om varje år, och enligt flera bedömare som Dagen talat med skulle en marknadsmässig ränta redan i dag ligga på omkring det dubbla.

– Dithän ska vi inte, säger Jan Liljero, och framhåller återigen församlingens goda kontakter med banken.

Men även om räntekostnaderna skulle öka med en procentenhet, ser Jan Liljero ingen risk för att församlingen inte skulle kunna klara även detta.

– Dialog och villkor med vår bank är för övrigt inte statiska, utan vi har hittills inte påverkats nämnvärt av det senaste årets räntehöjningar, förklarar han.

Hillsong church i Märsta.

Värda höga löner

Det ökande givandet är något som Jan Liljero ser som ett kvitto på att även besökarna – Hillsong för inga medlemsregister – har förtroende för församlingen.

Hillsong har totalt 30 anställda, fördelade på hel- och deltidstjänster. Lönerna för en heltidstjänst i Hillsong ligger enligt Dagens beräkningar på nästan 34 000 kronor i månaden före skatt – med undantag för pastorsparet Andreas och Lina Nielsens löner, som ligger på uppskattningsvis runt 60 000 respektive 40 000 i månaden. Hillsong och makarna Nielsen har regelbundet fått kritik för lönenivåerna – Andreas Nielsen vill inte kommentera sin lön, med hänvisning till att den sätts av styrelsen, och Jan Liljero förklarar att församlingen är mån om att betala marknadsmässiga löner.

Samt att pastorerna är värda dem.

– Ja, jag tycker det, i förhållande till deras arbetsinsats, deras överlåtelse, sitt sätt att verka för kyrkans bästa, så har de gjort sig väl förtjänta av de lönerna. Vi har gjort en lönekartläggning, noggrant, noggrant, noggrant, där vi systematiskt grupperar de anställda efter marknadsmässiga löner, inklusive leadpastorerna, säger han.

I år satsar Hillsong på fem fokusområden: mer självständighet åt de lokala församlingarna, eller ”campusen”, som de kallas; mer socialt engagemang för de utsatta, träna ledare och stärka organisationen; satsa på att äga fastigheter snarare än att hyra in sig i andras lokaler; samt att göra styrelsens roll tydligare när det gäller att stödja och utveckla verksamheten. Samtidigt måste man bli bättre på att inkludera människor i kyrkan, säger Jan Liljero, både för att de ska känna sig engagerade och för att de ska kunna stå för ett stabilt givande.

– Källan till finansiell styrka hämtas från alla som är med i kyrkan. Jag tror mer på det än att vi lånar oss till fortsatta steg.

Andreas och Lina Nielsen, pastorer i Hillsong Sweden.

---

Fakta: Hillsong Sweden

  • Ursprungligen en australisk rörelse, som verkat i Sverige sedan 2006.
  • Leds av Lina och Andreas Nielsen, som är underställda en styrelse.
  • För inga medlemsregister, varför antalet människor i dess olika verksamheter är svårt att uppskatta. Har dock sammanlagt 30 anställda, över 200 connectgruppsledare, samt ”hundratals volontära ledare”, som församlingen själv uttrycker det.
  • Finns i Stockholm City, Arlandastad, Göteborg, Malmö, Jönköping, samt Örebro.
  • Dagens beräkningar av räntenivåer och löner bygger bland annat på Hillsong Sveriges årsredovisning, uppgifter från Skattemyndigheten, beräkningar av totala lönekostnader för arbetsgivare inklusive skatt och sociala avgifter med mera.

---

Fler artiklar för dig