Nyheter

SVT-program om surrogatmödraskap frias

20 anmälningar gjordes till Granskningsnämnden

Ett omdiskuterat inslag i SVT-programmet ”Carina Bergfeldt” om hur Micael Bindefeld och hans man skaffade barn med hjälp av en surrogatmamma friades på måndagen av Granskningsnämnden.

När Carina Bergfeldt i mars intervjuade festfixaren Micael Bindefeld och hans man Nicklas Sigurdsson om hur de skaffat barn väckte det stor debatt. Programmet drog på sig flera anmälningar till Granskningsnämnden, som nu friar programmet men samtidigt konstaterar att det väcker ”etiska frågeställningar”.

I intervjun med paret samtalades det om hur de gick tillväga när de anlitade en surrogatmamma. De berättade bland annat om en ”ganska lång lista” med önskemål, att det skulle vara ”en judisk flicka” och nämnde saker som ”bollsinne, längd, sjukdomshistoria”.

Mötte hård kritik

Inslaget blev mycket omdiskuterat och omkring 20 anmälningar gjordes till Granskningsnämnden. En av anmälarna var Sveriges kvinnoorganisationer.

– Vi har haft en statlig utredning som kommit fram till att riskerna för att kvinnor och barn ska fara illa är alldeles för stora för att det ska tillåtas. Samtidigt har vi på bästa sändningstid i public service, ett samtal där man totalt normaliserar det utan några som helst kritiska frågor, sa Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer, till Expressen den 19 mars.

Granskningsnämnden anser dock att inslaget ”tydligt utgick från parets personliga berättelse”, och därför är det inte problematiskt i förhållande till kravet på opartiskhet. Samtidigt skriver Granskningsnämnden att ”etiska frågeställningar väcks” när det gäller hur paret redogjorde för ”urvalsprocessen för att få fram vissa ärftliga egenskaper”. Det hade, enligt nämnden, förtjänat en bättre handling, men var inte uppenbart kränkande mot kvinnor.

När Carina Bergfeldt i mars intervjuade festfixaren Micael Bindefeld och hans man Nicklas Sigurdsson om hur de skaffat barn väckte det stor debatt. Programmet drog på sig flera anmälningar till Granskningsnämnden, som nu friar programmet men samtidigt konstaterar att det väcker “etiska frågeställningar”.

---

Fakta: Surrogatmödraskap

  • Surrogatmödraskap innebär att en kvinna bär och föder ett barn för någon annan, oftast mot ekonomisk ersättning. Det har blivit en miljardindustri i en rad fattiga länder runt om i världen.
  • Att anlita en kvinna som surrogatmamma är olagligt i Sverige. Det är dock tillåtet att vända sig utomlands.

---

Fler artiklar för dig