Nyheter

“Hit kommer man för att träffa människor och få mer av Gud ”

Regn, quiz, bibel och bön på Ung på Lappis

Myggen och de hårda bänkarna i tältet – det skulle de unga Lappis-besökarna gärna bli av med. Men mindre krig och svält och mer kärlek i världen kommer ändå högst på önskelistan för de tonåringar som samlas till bibelstudium när regnet smattar mot tältduken på tisdagen.

Dagen började med uppehållsväder i Husbondliden utanför Lycksele, och med pepprig lovsång för både barn och vuxna i det stora mötestältet. Sedan avgår en strid ström med barn och ungdomar till åldersuppdelade möten och bibelstudier i tälten lite längre bort på området.

För besökarna på Ung på Lappis, som är mellan ungefär 13 och 18, talar ungdomspastor Daniel Wendefors om hur bön och arbete gått hand i hand genom historien, från Mose tid ända till Berlinmurens fall 1989.

Ungdomspastor Daniel Wendefors håller bibelstudium på Lappis.

– Bönen är ett av de kraftfullaste vapen vi har som kristna, vare sig det handlat om att förändra vårt eget liv eller tillståndet i världen, säger han.

Men att samlas och be kan också provocera, hur fredligt det än kan verka, och att ha en religiös tro kan ifrågasättas av dem som inte tror.

Att tala om tro kan förändra

– Ibland tar det emot att berätta om sin tro. Men de gånger jag gjort det har det lett till samtal eller förändrat atmosfären till det bättre, säger en av de unga volontärerna på Ung i Lappis, Jakob Öhman, 22.

Han har haft kristna elevgrupper på både högstadiet och gymnasiet, och tycker över lag att han har blivit väl bemött som kristen både i skolan och på universitetet.

– Det är en utmaning, samtidigt som det kan få en att växa, säger han till Dagen.

– Jag har försökt att vara ganska öppen med att jag är troende, och haft förmånen att ha förstående vänner också bland dem som inte tror. Jag har fått vara den jag är.

Unga lappisveteraner

Jakob Öhman har varit på Lappis sedan barnsben, och döptes här 2016, tillsammans med en kusin. Två andra lappisveteraner är Miriam Jonsson, och Enji Sadek, båda 20.

– Hit kommer man för att få mer av Gud och för att träffa människor, säger Miriam Jonsson.

– Alla är så öppna och välkomnande, man kan prata med vem som helst om precis vad som helst.

Enji Sadek håller med.

– Alla ens relationer påverkas positivt här och man lär sig om både Gud och sig själv, säger hon.

Båda skrattar när Dagen för det något ovanliga toaklottret på Lappis på tal. Här är väggar och toarullehållare fulla av budskap som ”Jesus älskar dig”, ”Lappis äger” och ”Änglar finns”.

”Sista dagen på lappis 2022 och jag saknar det redan! Det har varit sjukt bra kvälls och nattmöten och även lovsång”, är bara ett av många korta minnen som klottrats ner på väggarna.

---

Fakta: Ung på Lappis

  • En av åldersgrupperna, 13-18, under Lapplandsveckan i Husbondliden den 2–9 juli.
  • Erbjuder bibelstudier och nattmöten, ordnar tipspromenad och musikquiz, lottar ut fika, och ordnar Missionsloppet tillsammans med Sport for life. Och mycket annat.

---

Fler artiklar för dig