Nyheter

Isaia Dau manade till mod på Lappis

Påminde svenskarna om att tro måste få kosta på

Mod är temat för Lapplandskonferensen, som pågår 2–9 juli i Husbondliden i Västerbotten. Och på måndag kväll utmanades besökarna i Stora tältet av Isaia Dau, pingstpastor från Sydsudan.
– Vi tror inte på Jesus för att få pengar eller fina saker, utan för att han är Guds son, sa Isaia Dau.

Det var andra gången som Lapplandskonferensen fick besök av Isaia Dau, som tidigare ledde pingströrelsen i Sudan och var involverad i försöken att skapa fred i Sydsudan, som bildades 2011.

På Lappis, liksom på Nyhetsveckan nyligen, var hans budskap att Jesu sanningsanspråk måste få konsekvenser för människors liv.

– Jag kommer från ett land med mycket lidande. Och i ett land av lidande tror man inte på Jesus för att få pengar eller fina saker, utan man tror på Jesus för att han är Guds son, sa Isaia Dau.

Bibelstudier för unga

Mod är temat för hela Lapplandsveckan, även om underrubrikerna skiljer sig åt från dag till dag. På måndagen var den ”Berättelsen som övervann världen”. Det valde bland andra ungdomspastor Daniel Wendefors från Skellefteå Pingst att tala om i sitt bibelstudium för de ungdomar mellan 13 och 18 år som deltar i Ung på Lappis.

– Som kristna är vi alla bärare av den eviga berättelsen som evangeliet är, sa han till Dagen inför måndagens bibelstudium.

– Också för de unga handlar det om att se på sitt eget liv och låta det speglas i Bibeln.

Även de yngre barnen får ta del av möten och samtal om tron, bland annat genom det lekfulla dramat om ”familjen Lappisson” som varje eftermiddag tar nya vändningar på den lilla scenen i barnens tält.

Barnen får möta Gud

Birgitta Örjestad, pastor för barn och familj i Skellefteå Pingst, är stolt över hur Barnens Lappis utvecklats under de 16 år hon arbetat med konferensen.

– Sedan två år har vi ett större område till vårt förfogade, och vi har vuxit ur det ena tältet efter det andra, säger hon.

Birgitta Örjestad på Barnens Lappis.

– Vi har Barnens Lappis för att vi vill se barn få möta Gud och bära med sig honom i sina liv. För mig är det roligast att vara med på samlingarna och se barnen strömma till våra bönestationer.

En annan stor skillnad är att man har blivit betydligt fler volontärer, mellan 40 och 50, och jobbar mer i flera team. Även unga volontärer går in som så kallad Lappis-kompisar, som har i uppgift att uppmärksamma och sysselsätta barnen.

Dagen är på plats under Lappis

---

Fakta: Lapplandsveckan

  • Pågår i Husbondliden, två mil norr om Lycksele i Västerbotten. den 2–9 juli.
  • Arrangeras av pingstförsamlingarna i Norrland.
  • Erbjuder bibelstudier, seminarier, kvällsmöten med mera. Bland årets talare finns Cornelia Forsberg, Hope för this Nation; pingstledaren Daniel Alm; Øyesten Gjerme, grundare av Salt Bergenskirken i Norge.
  • Många aktiviteter för barn och unga. På torsdag är det festivaldag, med utomhuslekar, hoppborgar, ansiktsmålning och tävlingar.
  • Musik och lovsång med Norrlandsteamet. Punkt två

---

Fler artiklar för dig