Till höstens partistämma kommer Centerpartiets ledning lägga fram förslaget att man som parti inte längre ska ställa upp i kyrkovalen. I stället ska en fristående nomineringsgrupp skapas utifrån partiets värderingar, men utan krav på medlemskap i partiet.
VISBY. Centerpartiet är redo att klippa banden med kyrkopolitiken. Första steget togs på partistämman för två år sedan efter en lång debatt, där partistyrelsen fick i uppgift att se över hur det skulle gå till om partiet lämnade styret av Svenska kyrkan. Inom partiet har det sedan dess funnits protester och ett hopp om att beslutet skulle dras tillbaka.
Men nu kan Dagen avslöja att inför årets partistämma kommer partistyrelsen lägga fram förslaget att Centerpartiet inte längre ska ställa upp i kyrkoval. I stället ska en ny fristående organisation bildas, den ska i sitt namn ha en koppling till partinamnet, men samtidigt ska man inte behöva vara medlem i Centerpartiet för att engagera sig i denna svenskkyrkliga nomineringsgrupp.
Genomarbetat förslag
– Vi hade ett tydligt stämmobeslut att lägga fram ett sådant här förslag, säger Karin Ernlund, partisekreterare för Centerpartiet, när Dagen möter henne under Almedalsveckan.
– Det handlade inte om att utreda frågan, utan om att lägga fram ett förslag på hur det ska gå till.
Hon berättar att man i partiet har haft flera dialogrundor och att det här är ett väl utrett och genomarbetat förslag.
– Sedan är det upp till stämman att bestämma, säger hon.
Partistämman hålls i slutet av september och först efter att beslutet är taget kommer arbetet med den nya organisationen att påbörjas. Det är också den nybildade nomineringsgruppen, inte Centerpartiet, som kommer att ställa upp i nästa kyrkoval år 2025.
Kvar som folkrörelse
Karin Ernlund säger att det viktiga nu är att den nya organisationen ska bära vidare Centerpartiets gröna och frihetliga värderingar i kyrkopolitiken. Som parti kommer de också att på olika sätt ge sitt stöd.
Hon poängterar också att Centerpartiet är en folkrörelse som består av många olika grenar, och att kyrkopolitiken samtidigt är en viktig del av denna folkrörelse.
– Så är det även om vi som parti inte längre ställer upp i kyrkovalen, men vi som folkrörelse finns kvar och det är viktigt.
Fem övriga riksdagspartier har redan kapat banden med kyrkan och bildat fristående grupper med ett liknande upplägg.
Tycker du att även S och SD, de andra riksdagspartierna som ställde upp i förra kyrkovalet, ska lämna?
– Det är verkligen upp till dem, jag ska inte lägga mig i deras beslut.
Kan bli mer frispråkig
Under Almedalsveckan har kyrkopolitiken varit nästintill frånvarande, med undantag för ett event. Det var C-politikern Daniel Giertz som höll ett arrangemang om framtiden för kyrkopolitiken, han har också tidigare kandiderat till kyrkomötet.
Vad säger du om att Centerpartiet lämnar kyrkopolitiken?
– Att om det blir en fristående grupp så kan man bli mer frispråkig i kyrkliga frågor, säger han till Dagen.
Han menar att som det är nu så har det varit svårt att ställa upp i kyrkoval och i sin valplattform använda kristna värdeord som ”Guds skapelse” då man samtidigt är ett sekulärt parti. I stället har man valt mer neutrala ord som miljö. Så på så sätt hoppas Daniel Giertz att den nya centerpartistiska nomineringsgruppen ska kunna bli mer frimodig i sin framtoning.
[ SD-topp jämförde islam med nazism ]
Ohållbar situation
När teologen Joel Halldorf får reda på Centerpartiets besked säger han att det är jättebra.
– De sekulära partiorganisationerna ska inte vara en del av styret av Svenska kyrkan. Det är inte ett bra system vi har i Sverige där partierna klivit in på det sättet. Sedan ska väl enskilda medlemmar med politiska sympatier engagera sig, det är helt rimligt, men som organisationer ska partierna inte gå in.
Joel Halldorf säger att han nu hoppas att även S och SD kommer att röra sig i samma riktning.
– Jag hoppas det, för det är en ohållbar situation som det är nu, säger han.
Ledare avgår
För de kyrkopolitiskt aktiva i Centerpartiet kommer även ett annat besked som påverkar det framtida engagemanget. Deras gruppledare på kyrkomötet, Niklas Larsson, lämnar nämligen samtliga sina politiska uppdrag efter att en skandal uppdagats i hans hemkommun Osby. Han var fram till nyligen kommunstyrelsens ordförande, och när han nu lämnar den rollen avslutar han samtidigt också sina kyrkopolitiska uppdrag.
[ Elisabeth Svantesson: "Att jag har en tro är den sämst bevarade hemligheten i Sverige" ]
---
Fakta: Kyrkopolitik
- Svenska kyrkan styrs demokratiskt och vart fjärde år anordnas kyrkoval.
- Systemet är ganska unikt i och med att politiska partier brukar ställa upp i kyrkovalet.
- Fem av riksdagens åtta partier har dock valt att lämna kyrkopolitiken. I förra valet var det bara S, SD och C som ställde upp.
- Nu ser det ut som att Centerpartiet också kommer att lämna.
---