Nyheter

Församlingar varnas i brev: “Var vaksamma och öppna”

Ett brev har skickats ut i flera stift efter terrorhotet mot icke namngiven svensk kyrka

Efter terrorhotet som riktats mot en svensk kyrka har Växjö och Linköpings stifts kris- och säkerhetssamordnare skickat ut ett brev till samtliga församlingar med uppmaningen att vara vaksamma – och behålla sin öppenhet.
– Prata särskilt med dem du inte känner igen, se dem i ögonen och visa att du bryr dig, säger Magnus Hedin, regionspräst och beredskapssamordnare i Växjö och Linköping stift.

I slutet av maj greps två bröder i Tyskland efter att ha planerat ett terrordåd mot en svensk kyrka. I en chattkonversation mellan bröderna framkom att de hade planer på att attackera en kyrka i Sverige under gudstjänsttid. Exakt var och när är för allmänheten ännu oklart.

Efter händelsen uppmanade Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, svenska trossamfund att se över sin säkerhet.

Det har Magnus Hedin, regionspräst och beredskapssamordnare i Växjö och Linköping stift, tagit på allvar. Han har därför skickat ut ett brev till berörda kyrkor där han uppmanar till vaksamhet.

– Vi behöver vara vaksamma och samtidigt visa att vi bryr oss, säger han till Dagen.

Trots att han själv inte längre känner sig rädd, tycker han det är viktigt att skapa trygghet i församlingarna.

– För mig känns det tryggt att veta att bröderna sitter häktade, men det uppstod så klart en del frågor efteråt. Hur hade de tänkt och vad hade de planerat egentligen? säger han.

Många församlingar har brottats med liknande frågor. Svenska kyrkan i Mönsterås har, som Dagen skrivit om tidigare, infört säkerhetskontroller vid större evenemang.

”Se dem i ögonen”

Magnus Hedin poängterar att det är viktigt att kyrkorna behåller sin öppenhet även efter terrorhotet. Händelsen ska inte bli till grogrund för polarisering utan tvärtom, menar han.

– Hälsa på dem som kommer. Skulle någon komma med andra avsikter än att fira gudstjänst skulle de inte tycka om att du bryr dig om vilka de är, säger han.

– Det betyder inte att främlingar har onda avsikter, det är ett sätt för oss att skapa trygghet.

Magnus Hedin.

I brevet, som Dagen tagit del av, finns även mer handfasta råd.

”Skulle någon ha en väska med sig som ni av någon anledning undrar över, så säg då: ”Vilken fin väska du har, den ser tung ut, vad har du i den?” Om personen har onda avsikter tycker den personen inte alls om att du frågar och intresserar dig!”

De öppna gudstjänsterna kommer att fortsätta som vanligt.

”Vi är en öppen kyrka och det behöver vi fortsätta att vara. Jag tror att det är mer viktigt nu när hot och våld ser ut att eskalera,” står det i brevet.

– Jag tror den bästa vägen framåt är öppenhet, säger Magnus Hedin.

Fler artiklar för dig