Nyheter

Svensk präst i Paris: De flesta gripna är barn

Joakim Bråkenhielm: Många frågar sig - var är föräldrarna?

45 000 poliser har satts in för att stävja de kravaller som sedan en vecka lamslår Frankrike efter polisskjutning som dödade 17-årige Nahel Merzouk.
– I Paris är det förhållandevis lugnt. Några församlingsbor och bekanta som bor i förorterna vittnar dock om svåra och oroliga nätter, säger Joakim Bråkenhielm, komminister i Svenska kyrkan i Paris.

Det var i tisdags i förra veckan som Nahel sköts ihjäl av polis i Parisförorten Nanterre. Sedan dess har ett 1000-tal personer gripits i de oroligheter, bilbränder och upplopp som skakat landet. Natten till måndagen var dock något lugnare än natten innan, rapporterar TT.

157 personer greps under natten, vilket är lägre än de 719 gripanden som gjordes föregående natt. Sammanlagt har 352 bränder på allmänna vägar rapporterats, nära 300 bilbränder och ett 30-tal skador på byggnader. Tre personer, bland dem poliser, har skadats och en polisstation har utsatts för en attack.

Brandman dog

Under måndagen rapporterades också att en brandman förolyckats när han försökte släcka en bilbrand. Oroligheterna har spridit sig i hela landet. Polismannen som sköt Nahel är nu misstänkt för dråp.

Trots att oroligheterna har mattats av har 352 bränder på allmänna vägar, nära 300 bilbränder och drygt 30 skador på byggnader rapporterats in från olika platser i landet under natten, skriver den franska tv-kanalen BFMTV.

Från Svenska kyrkan i Paris kommenterar komminister Joakim Bråkenhielm till Dagen om situationen i landet.

– Efter en veckas uppror och många arresteringar börjar polisen och politikerna få en bättre bild av det som händer, säger han.

– Merparten av de arresterade är barn mellan 13 och 17 år. Den stora frågan nu är: Var är föräldrarna? Vad gör familjerna?

”Behövs enormt socialarbete”

Han berättar att flera kommuner har infört utegångsförbud på kvällar och nätter. Steg två är rättegångar mot föräldrarna, som enligt fransk lag är ansvariga för sina barns handlingar.

– Sedan behövs och väntas ett enormt socialarbete för att stödja föräldrarna i deras föräldraskap, aktivera barnen och bryta utanförskapet.

Många butiker har länsats under upploppen. Plundringen av butikerna visar barnens intressen: godis, sprit och hemelektronik. Men det finns också signaler på att det gömmer sig ligor bakom barnen – ligor som använder sig av barn för att utföra sina illgärningar, menar Joakim Bråkenhielm.

– Attackerna mot poliser och officiella byggnader som stadshus och polishus är ligornas verk.

Han menar att det nu behövs ”en fördjupad reflektion på europeisk nivå för att få bukt med detta”.

”Deltar i familjens sorg”

Den stora paraplyorganisationen CRCF (Conférence des responsables de culte en France) som samlar religiösa företrädare för katolskt, ortodoxt och protestantiskt kristna, muslimer och buddhister, vädjar i ett färskt uttalande om lugn, försoning och rättvisa.

”Vi deltar i familjens sorg och ber för dem, särskilt för Nahels mamma”, skriver de. ”Vi förstår lidandet och vi tar in den vrede som nu uttrycks.”

Samtidigt manar man till lugn, samarbete och broderskap. ”Våldet är aldrig rätt väg”, skriver de och betonar att förnyat samarbete med ordningsmakten och ett återuppbyggt förtroende för den poliskår som nu attackeras från många håll måste till.

Troende bör vara fredsstiftare

CRCF pekar också på att landets valda företrädare nu måste agera ”tillsammans och ansvarsfullt för att återskapa rättvisa och fred”.

”Vi hoppas”, skriver de vidare, ”att alla troende nu mer än någonsin agerar som fredsstiftare och för samhällets bästa. Vi är alla ansvariga för att bidra till detta”.

---

Fakta: 2 500 bränder

  • Sedan 17-årige Nahel sköts till döds har kravaller, bränder, plundringar och upplopp skett runt om i hela Frankrike.
  • Dödsskjutningen har väckt liv i debatten om polisvåld och diskriminering mot människor i Frankrikes låginkomstområden.
  • Frankrikes borgmästare uppmanade på måndagen invånare och folkvalda att vid lunchtid samlas vid landets rådhus i protest mot våldsamheterna.

---

Fler artiklar för dig