Nyheter

Centrumkyrkans pastor var i Turkiet och Syrien

Centrumkyrkan bistod församlingar i Turkiet och Syrien med hygienartiklar och livsmedel

Pastor Merzek Botros besökte nyligen Turkiet och Syrien, där många människor lever i misär, flera månader efter den stora jordbävningen.
– I början fick de mycket hjälp, men nu är världen upptagen med andra katastrofer och krig, säger han.

Den 6 februari i år drabbades Turkiet och Syrien av en jordbävning med en magnitud av 7,8 på Richterskalan, vilken följdes av två kraftiga efterskalv. Naturkatastrofen orsakade omfattande förstörelse och skördade tiotusentals liv. I Syrien var mer än 15 miljoner människor redan före skalven i behov av humanitärt stöd – en situation som ytterligare försvårades av jordskalven.

Pastor Merzek Botros besökte Syrien och Turkiet, där många fortfarande lider efter jordbävningen tidigare i år.

Många kyrkor hjälpte till på plats i ett tidigt stadium, vilket Dagen tidigare skrivit om.

Sedan dess har jordbävningen och dess offer hamnat i medieskugga och det internationella stödet har mattats av, menar Merzek Botros, pastor för den arabisktalande gruppen i Centrumkyrkan i Sundbyberg utanför Stockholm. Men nöden kvarstår för miljontals människor.

– Det finns en stor sorg bland människor, och många behov, säger han till Dagen, och berättar att han sett städer där uppemot 80 procent av husen rasat.

– Människor bor i skolor, i tält, på fotbollsplaner. Myndigheterna försöker flytta dem till andra städer, eftersom det kommer ta mycket lång tid att bygga nytt på deras hemorter.

Kristna i Sverige tänker på dem

Av säkerhetsskäl vill Merzek Botros inte säga exakt var i Turkiet och Syrien de lokala kristna församlingar finns som han besökt. Men han berättar att församlingarna fick hjälp med att köpa in varor på plats, så som blöjor och andra hygienartiklar, och livsmedel.

– Det har varit mycket uppskattat. Inte bara av praktiska skäl, utan också för att det visar att det finns kristna i Sverige som tänker på dem och stöttar dem.

Fler artiklar för dig