Nyheter

Megakyrka lämnar baptisterna efter Saddlebacks uteslutning

Kvinnor inte inte accepterade som pastorer i samfundet - nu lämnar stor församling på egen begäran

Ytterligare en megaförsamling i USA går skild väg med Sydstatsbaptisterna. Men den här gången är det inte fråga om uteslutning.
Elevation Church i North Carolina väljer på eget initiativ att lämna samfundet.

Det har stormat kring Sydstatsbaptisterna sedan megakyrkan Saddleback church i Los Angeles, grundad av pastor Rick Warren, nyligen tvingades lämna samfundet. Församlingen blev helt enkelt utesluten på grund av att den har en kvinna som förkunnande pastor – Stacie Wood – gift med föreståndaren Andy Wood.

Sydstatsbaptisternas regler tillåter inte kvinnor som pastorer – och trots ett försök till överklagande och vädjan om ändringar valde samfundets konvent i juni att utesluta Saddleback Church, en församling som sedan starten 1980 har döpt 50 000 personer.

Stora inom lovsångsmusik

Även församlingen Fern Creek Baptist Church i Louisville, Kentucky, har uteslutits av samma skäl.

Elevation Church i North Carolina har varit en av Sydstatsbaptisternas största församlingar, näst efter Saddleback Church, som lockar tusentals gudstjänstbesökare i flera olika kyrkor samt har stort inflytande inom lovsångsmusiken i kristenheten.

Anger inga skäl till utträdet

I ett brev till samfundet, daterat 26 juni, skriver församlingen nu att man begär utträde. Något skäl anges inte, och Elevation Church säger i brevet att man inte vill göra någon stor sak av detta utåt, och att man även fortsättningsvis vill samarbeta med olika baptistkyrkor.

”Ni kan se på vår hemsida att våra trosövertygelser även i fortsättningen är i linje med det som baptister tror och förkunnar. Vi har ingen intention att förändra det centrala i vår tro”, skriver man i brevet till Sydstatsbaptisterna.

De olika kyrkorna inom Elevation Church uppskattades förra året (2022) ha totalt 26 000 besökare varje vecka, enligt en undersökning gjord av Outreach Magazine, som citeras av nyhetsbyrån Associated Press, AP, och NBC News. Andra siffror, rapporterade av Baptist Press, talar om 10 185 besökare varje vecka året innan, 2021. En förklaring till de stora skillnaderna i antal besökare skulle delvis kunna vara pandemin.

Fler artiklar för dig