Nyheter

Kristna aktörer fick 23 miljoner för att motverka ensamhet

Drygt 60 församlingar, pastorat och samfund får statliga bidrag för att motverka ofrivillig ensamhet och isolering

Hela 23 av de 98 miljoner kronor som delas ut av Socialstyrelsen går till församlingar, pastorat, samfund och andra aktörer med kristen värdegrund.
Med bland annat samtal och utflykter vill församlingar bidra till att bryta människors isolering runt om i Sverige.

I år var det första gången som samfund och församlingar kunde söka medel ur potten. Drygt 60 församlingar, samfund och svenskkyrkliga pastorat får medel beviljade, även om inte alltid de önskade summorna. Till detta kommer kristna pensionärsföreningar och olika aktörer med kristen värdegrund, så som Hela människan och LP-verksamheten. Sammantaget utgör dessa församlingar, föreningar och organisationer nästan en fjärdedel av alla drygt 430 enheter som får bidraget, enligt Socialstyrelsens lista.

Det nya tillskottet av medel gör att en del kan utöka sin verksamhet, medan andra bryter helt ny mark.

Projekt i S:ta Clara

I Stockholm får föreningen bakom S:ta Clara kyrka 243 000 kronor. Medlen kommer att användas i två projekt.

– Dels kommer vi att kunna finansiera verksamheten vid EFS:s sommargård Svalkan utanför Stockholm, säger Måns Arvidsson, som är ersättare i föreningens styrelse.

– Den verksamheten riktar sig i hög grad till personer som lever i ensamhet och saknar egna sociala sammanhang.

Vidare kommer S:ta Clara att kunna projektanställa en husmor som sköter verksamheten vid den församlingsgård som ligger alldeles invid kyrkan i city.

– Det blir ett sätt att ha mer daglig verksamhet, som fika och lunch, för personer som rör sig i centrala Stockholm och som ofta är både tilltufsade och ensamma, och har ekonomiska eller andra problem.

Högst bidrag: 710 000 kronor

Den enskilda församling som fick mest bidrag, 712 000 kronor, är svenskkyrkliga Västanfors Västervåla församling i Fagersta. Här började man redan före pandemin att samla ofrivilligt ensamma till bland annat matlagning, promenader, vandringar, utflykter och samtalsträffar. Efter pandemin utökades arbetet.

– Vi insåg snabbt att väldigt många suttit helt ensamma under pandemin. Det gäller inte bara äldre utan också människor mitt i livet, säger prästen Heléna Markfjärd, som tillsammans med diakoniarbetaren Birgitta Hellman ansvarar för arbetet

Med de nya medlen kan församlingen bredda verksamheten och bland annat göra hembesök med fika till dem som har svårt att ta sig ut på egen hand, såsom en del äldre och personer med funktionsnedsättning.

Diakonarbetare Birgitta Hellman (t.v.)  och prästen Heléna Markfjärd i Västanfors Västervåla församling.

Frälsningsarmén fick 1,8 miljoner

Det enskilda samfund som fick mest pengar är Frälsningsarmén, som beviljades 1 855 000 kronor.

En del av dessa pengar kommer att gå till Sociala centret, berättar verksamhetschef Bodil Nilsson.

– Vi vill kunna göra fler hembesök hos dem som är äldre, som har svårt att ta steget att besöka en ny plats på egen hand, och även erbjuda flera aktiviteter för dem som besöker oss, säger hon till Dagen.

Frälsninsgsarmén Sociala Center, Hornstull, Stockholm. Bodil Nilsson verksamhetschef

Hon hoppas också att kunna återuppta det uppsökande arbetet.

– Vi har helt fått lägga ned det uppsökande arbetet i parkerna i vår närmiljön, där vi vill kunna informera och bygga relationer och lotsa vidare till mötesplatser hos och oss andra, säger Bodil Nilsson.

Ensamma i yrkesverksam ålder

En pingstförsamling som fått 215 000 kronor ur potten är Lifecenter International Church i Västerås. Här får man nu möjlighet att under hösten starta en mötesplats, med fika, lunch, föredrag och utflykter, och som riktar in sig på ofrivilligt ensamma i yrkesverksam ålder, från cirka 30 år och uppåt.

Pingstförsamlingen Lifecenter i Västerås.

– Det är en tid i livet när man förväntas arbeta och ha goda sociala relationer, och kunna betala för sig. Kan man inte det blir spiralen otroligt negativ, säger den lokala pastorn Pernilla Olsson till Dagen.

Pernilla Olsson, Lifecenter i Västerås.

– Det ska vara en plats där man kan bygga relationer, få en varm gemenskap och uppmuntras att ta sitt nästa steg, vilket kan vara sysselsättning eller engagemang i föreningslivet.

Opalkyrkan i Västra Frölunda, som tillhör Svenska alliansmissionen, får 510 000 kronor för att skapa ny verksamhet i Frölunda Frivilligcentral, som fram till i våras drevs av Svenska kyrkan och Göteborgs stad.

– Tanken är att göra något helt nytt här från hösten tillsammans med de andra kyrkorna i västra Göteborg, säger Erik Wickstrand, pastor och församlingsföreståndare i Opalkyrkan, som ansvarat för ansökan.

Erik Wickstrand, Opalkyrkan.

– Här finns många ensamhushåll, och vi vill arbeta holistiskt på platsen – både socialt, diakonalt och evangelikalt – för att skapa en trygg ekumenisk mötesplats som gör skillnad i området.

---

Fakta: Satsning mot ofrivillig ensamhet

  • Socialstyrelsen har fördelat 98 miljoner kronor till drygt 430 civilsamhällsorganisationer för arbete som ska motverka ofrivillig ensamhet.
  • Drygt 60 församlingar, samfund och svenskkyrkliga pastorat har fått sina ansökningar beviljade. Till detta kommer kristna pensionärsföreningar och olika aktörer med kristen värdegrund, så som Hela människan, LP-verksamheten och Stadsmissionerna.
  • Sammantaget utgör dessa församlingar, föreningar och organisationer 100 av alla drygt 430 enheter som får bidraget.
  • I år inkluderade satsningen för första gången även sådan verksamhet som inte främst riktar sig till äldre. Det var också första gången som bidrag uttryckligen kunde sökas även av samfund och församlingar.

---

Fler artiklar för dig