Nyheter

Jerusalem-konsert uppstart på årets Hönökonferens

Rockbandet Jerusalem nystartar efter en längre period med svåra prövningar

Efter en cancertumör – två operationer – och pandemiuppehåll spelar Ulf Christiansson och rockbandet Jerusalem tillsammans igen. Sitt första framträdande på 2,5 år gör bandet i anslutning till Hönökonferensen.

Det blir en ovanlig inledning på bibelstudieveckan Hönökonferensen, utanför Göteborg. En dag innan själva konferensen börjar bjuds det till konsert med hårdrocksbandet Jerusalem i XL-hallen, där konferensen numera hålls. Nu på fredag, 7 juli.

Jerusalemprofilen och sångaren Ulf Christiansson, som är 73 år, har i en stor intervju här i Dagen berättat om hur han i mars förra året fick det omskakande beskedet om en elakartad tumör i bukspottskörteln, och under förra sommaren fick genomgå flera tuffa behandlingar med cellgifter, och i början av hösten akut fick opereras under nio timmar. En vecka senare fick han genomgå en ny operation.

När ryktet sent förra våren spred sig att Jerusalemprofilen Ulf Christiansson drabbats av cancer i bukspottskörteln var det massor av fans och vänner som knäppte sina händer och ropade till himmelens Gud om ett helande. Mindre än ett år senare sitter 73-åringen framför mig, livs levande och full av framtidstro. Någonstans i huset ligger röntgenbilden som visar att det nu finns noll procent cancer i hans mage. Den legendariske rockrebellen tackar nu Gud och läkarna för sitt livs mirakel.

Samtidigt bad många kristna vänner till Gud om ett helande för honom.

Sitt livs mirakel

Något år efter det första larmet visade röntgenplåtarna att cancern var helt borta. Ulf Christiansson har fått krafterna tillbaka och tackar läkarna och Gud för sitt livs mirakel. Även sångrösten är tillbaka.

Och nu ska han alltså stå på scenen igen med bland annat välkända låtar som Noa, Pappa vem har gjort, Krigsman och Jag vill ge dig en blomma.

– Jag sjunger bättre än någonsin. Men det var tufft ett tag. Jag satt och kraxade. Det skar sig så fort jag skulle gå upp någonting i registret. Men nu har rösten återvänt, förklarade Ulf Christiansson i Dagen-intervjun i våras.

Hönökonferensen hålls i år för första gången i en lagerhall som Hönö missionskyrka hyr under veckan.

Ny skiva på gång

Konserten på Hönökonferensen blir inledningen på en turné. I september släpps sannolikt nya Jerusalem-skivan Stygn, som man har arbetat på en längre tid. Namnet syftar på hur aposteln Petrus predikar på pingstdagen i Apostlagärningarna – och hur människor kände ett styng (1917 års översättning) i sitt hjärta.

---

Fakta: Hönökonferensen

  • Ekumeniskt präglad sommarkonferens, 8–16 juli, som arrangeras av Hönö Missionsförsamling.
  • Årets konferens har temat: Välkommen hem, och syftar både på relationen till Gud och gemenskapen i en församling.
  • Bibelstudieledare är växelvis EFS-prästen Anders-Petter Sjödin och Sara Spencer, pastor och föreståndare för Östadkullebygdens frikyrkoförsamling. Flera andra talare medverkar också.

---

Fler artiklar för dig