Nyheter

Dagens semestertips för en liten budget

Gratiskonserter, pilgrimsvandringar, dagkollo och klosterboende hör till sommarens prisvärda alternativ - Dagen tipsar!

Varannan svensk uppger sig känna av ökade levnadskostnader i år, visar en ny undersökning. Många ställer sig frågan: Kommer semesterkassan att räcka till? Här tipsar Dagen om aktiviteter som antingen är prisvärda eller helt gratis i sommar.

Höjda matpriser, hög inflation, svag krona och stigande räntor har medfört att många svenskar förknippar semestern med ekonomisk stress.

– Jag upplever både en ökad oro och en faktisk försämring av ekonomin, de som har haft det tufft har fått det ännu tuffare, säger Lena Bergman, stiftsdiakon i Stockholm, till Dagen.

Svenska kyrkans aktiviteter

Hon berättar om de aktiviteter som anordnas av Svenska kyrkan i sommar, och som varierar från församling till församling.

– Många av aktiviteterna är gratis, och är de inte det går det oftast att lösa i alla fall, men tyvärr kan det upplevas som skamligt att säga som det är, säger Lena Bergman.

Exempelvis erbjuder man äldre bussutflykter till någon sevärdhet, medan barn och ungdomar kan åka till Kolmården eller Liseberg. Aktiviteterna anordnas ofta i samarbete med kommunen, lokala organisationer eller andra religiösa samfund.

– Det bästa är att gå in på vår hemsida eller att höra efter vad som erbjuds där du bor, säger hon, och tipsar om möjligheten att söka församlingar på Svenska kyrkans hemsida.

Svenska kyrkan är öppen för alla, även för de utan bekännelse.

– Man är välkommen oavsett om man bara vill vara med på sommarkaféet eller gudstjänsten eller både och, säger Lena Bergman.

Även om aktiviteterna som anordnas skiljer sig en del beroende på geografi och församling, har de alla gemenskapen gemensamt.

– Man försöker bidra till ett gott, fint och rikt liv tillsammans, säger hon.

Frälsningsarméns aktiviteter för barn och unga

Många samfund anordnar läger och utflykter för barn och unga under sommaren, antingen gratis eller till en låg kostnad. På sommarkollo får barn en chans att byta miljö och fokus ligger på att de ska få ett roligt sommarlov med en mix av aktiviteter och avkoppling. Det finns också flera varianter av dagkollo, dit barn åker över dagen och testar på roliga aktiviteter, ofta utomhus.

Jennie Gallardo ansvarar för Frälsningsarméns barn- och ungdomsfrågor i hela Sverige.

– Jag tror det betyder väldigt mycket för väldigt många, särskilt den här sommaren. Vi vill ge barnen ett fint sommarlov i den här mörka världen med skjutningar, krig och inflation, säger hon, och berättar om några av de aktiviteter som anordnas i sommar.

– Som alla andra samfund har vi läger i sommar. Vi har Summer camp som är för ungdomar och så anordnar vi scoutläger.

Frälsningsarmén står också bakom initiativet mamma-barn-läger, som anordnas av samfundets sociala verksamhet. De är till för barn och ensamstående mammor, som av olika anledningar har svårt att få pengarna att räcka till. På lägret får de vara i några dagar tillsammans i en fridfull miljö.

– Särskilt ensamstående som ändå tidigare kunnat göra nånting, har inte möjlighet till det den där sommaren, säger Jennie Gallardo.

Hon tycker att roliga aktiviteter för barn, som bio eller utflykter, är viktiga. Men det allra viktigaste tycker hon är att skapa en trygg plats för barnen.

– Varje barn och ungdom ska bli sedd och hörd. Det kan vara så att man kanske inte har en trygghet hemma, men på kollot är det trygga vuxna. Man ska få komma och känna gemenskap och att man får vara som man är, säger hon.

Det går fortfarande att boka in sig på olika slags dagkollon, det finns överallt i landet, ett av dem är Sommarkul i Husby i Stockholm.

Vy över ett tidigare kloster i Rom, Italien.

Bo i ett kloster

Att bo i kloster är en tradition med rötter ända tillbaka till medeltiden och det finns gott om kloster att bo i, både i Europa och i Norden. På klosterresa kan du själv välja om du vill leva ett traditionellt klosterliv och delta i bönerna eller om du vill vara en turist och bara bo på klostret. Vissa kloster anordnar dessutom kurser medan andra erbjuder tysta dagar. Hur det är att bo på ett kloster varierar, men många liknar enkla hotell med säng, toalett och dusch att tillgå. Fördelen med kloster är att det är billigare än ett hotell, och att de ofta är placerade i vackra fridfulla miljöer.

Till skillnad från vanliga hotell är uthyrning av rum inte den primära verksamheten, traditionen är i stället ett uttryck för det kristna kärleksbudskapet – att visa gästfrihet. Är du helt utan pengar kan du till och med få bo gratis på vissa ställen, då klostren inte vill stänga portarna för någon. Här kan du söka efter klosterboenden i Europa.

Pilgrimsvandra

I Sverige finns över 40 pilgrimsleder att vandra – helt gratis. Att vandra som pilgrim kan liknas vid att bejaka Guds skapelse, eftersom pilgrimer vandrar i solidaritet med naturen. Under medeltiden var det angeläget att pilgrimsvandringen mynnade ut i ett heligt mål. I dag kan vandringen också handla om att få tid för reflektion, andlighet, meditation eller tystnad, och man väljer själv om man vill vandra ensam eller i sällskap med andra. Det finns även pilgrimsvandringar med särskilda syften, som till exempel att vandra för klimatet eller tillsammans med Act.

Pilgrimsvandring på väg upp på Omberg.

Spana in en kyrka

Under sommaren håller många kyrkor extra öppet för den som vill upptäcka kulturarvet, gå på gudstjänst eller utställning. Många kyrkor har även en spännande historia med vacker och intressant arkitektur. Vissa anordnar även guidade turer och sommarkafé eller gratis konserter. Du kan läsa mer om olika kyrkor på: kyrkokartan.se

---

Fakta: Semesterundersökning av Kantar Sifo

  • Enligt en undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Nordea uppger nära varannan svensk (48 procent) att de känner av ökade levnadskostnader, till exempel för bränsle, el, livsmedel och räntor.
  • Semesterbudgeten har i år samtidigt ökat med 16 procent till i snitt nära 22 000 kronor, jämfört med förra året.
  • Det som svenskarna oroar sig mest för är framför allt att det blir dåligt väder eller att pengarna inte ska räcka till.
  • Semesterfirandet skiljer sig åt beroende på var i Sverige man bor och det är framför allt i storstadsregionerna som det spenderas mest på semestern. I Stockholm är semesterkassan högst i landet, på drygt 26 000 kronor. Tätt följt av Göteborg med drygt 25 000 kronor. Minst spenderar man i Sydsverige, med en budget på 19 000 kronor.
  • Svenskarnas utlandssemestrar ökar stadigt då nära var tredje (28 procent) planerar att resa utomlands på semestern jämfört med 21 procent förra året. Det är dock fortfarande en majoritet, 60 procent, som uppger att de tänker semestra i Sverige. (Källa: Nordea)

---

Fler artiklar för dig