Nyheter

”Löjligt påstå att religionsfriheten är hotad”

Sakine Madon kritisk mot Olof Edsingers försvar av Furuhöjdskyrkan som nekas bidrag på grund av predikan som berörde hbtq-personer

Det är löjligt att påstå att religionsfriheten är hotad bara för att Furuhöjdskyrkan i Alunda nekas kommunala bidrag.
Det anser Sakine Madon, politisk chefredaktör för Upsala Nya Tidning (UNT). Olof Edsinger på Svenska evangeliska alliansen (SEA) håller inte med.

Bakgrunden är en omdiskuterad predikan där församlingens föreståndare Lukas Ternborg bland annat beskrev samhället som fyllt av lögner i frågor om kön och äktenskap, som Dagen tidigare rapporterat om.

Som en följd av detta avslog kultur- och fritidsnämnden i Östhammars kommun en ansökan från Furuhöjdskyrkans ungdomsförening om lokalt aktivitetsstöd. Motiveringen var att innehållet i predikan strider mot kommunens bidragsnormer.

Detta fick Svenska evangeliska alliansen att tillsammans med Europeiska evangeliska alliansen och Evangeliska världsalliansen, uppmärksamma Nazila Ghinea, som är FN:s särskilde rapportör för religions- och trosfrihet, på vad som hänt.

Sakine Madon anser att det var fel av SEA att lyfta ärendet till FN. Och hon tycker att kommunen gjort helt rätt som stoppat det lokala aktivitetsstödet till församlingen.

“Vad har då Östhammars beslutsfattare gjort? Hindrat arma församlingsrepresentanter i Alunda att uttrycka sig fritt? Förbjudit kyrkklockor eller bordsbön? Nej, det brott som Östhammars styrande gjort sig skyldiga till är att ha nekat Furuhöjdskyrkans ungdomsförening bidrag. Vilket kommunen har haft goda skäl för,” skriver hon i en krönika i UNT.

Yttrande- och religionsfriheten innebär en frihet att uttrycka de åsikter som församlingens pastor gjort, konstaterar hon. Men enligt Sakine Madon betyder detta inte någon självklar rättighet att få olika bidrag, eller att få driva en förskola som församlingen gör.

Det synsättet opponerar sig Olof Edsinger mot. I en replik i UNT med rubriken “Vad är talet om mångfald och pluralism värt?” skriver SEA:s generalsekreterare att de värderingar som Furuhöjdskyrkan står för “är mainstream i de flesta kristna sammanhang”. Och han menar att församlingens uppfattning varken kan anses vara osund eller extrem.

Sakine Madon, politisk chefredaktör Upsala Nya Tidning

Olof Edsinger anser att kommunen misslyckats med sitt uppdrag, som borde handla om att att bedöma alla som söker bidrag utifrån samma måttstock. Han skriver:

”Eftersom man samtidigt håller öppet för progressiva kyrkor att bli föremål för aktivitetsstöd underminerar man religionsfriheten. I praktiken tar man ju teologisk ställning och blir smakdomare kring vilka slags församlingar man bejakar och inte.”

“Armlängds avstånd”

Sakine Madon tycker varken att Östhammars kommun använder politiska pekpinnar eller agerar teologisk smakdomare. Hon håller inte med om att kommunen brutit mot principen om “armlängds avstånd”.

Och hon tar avstånd från Edsingers åsikt att kommunen, med Madons formulering, gjort sig skyldig till “en otillbörlig diskriminering av en religiös minoritet”.

“Uttrycket armlängds avstånd innebär att politiker inte ska peta i vad konstinstitutioner, medieredaktioner, universitet, bibliotek med mera väljer för innehåll. Inte att varje församling eller förening har rätt till diverse bidrag,” skriver Sakine Madon.

I linje med det anser hon att “om andra församlingar och föreningar propagerade mot transsexualitet och homosexuella äktenskap, och fick bidrag från Östhammars kommun, vore diskriminering rätt ordval”.

Olof Edsinger håller fast vid att kommunen undergräver religionsfriheten genom sitt agerande. Och han tycker att det är orimligt att ett kommunalt antaget dokument skulle stå över religionsfriheten, som är en del av de mänskliga rättigheterna.

Dagen på plats hemma hos Olof Edsinger

Som argument för sin ståndpunkt anför han också att “Europeiska människorättsdomstolen har slagit fast att det inte är diskriminerande att reservera äktenskapet för en man och en kvinna”.

“Då vore knappt en kotte skonad”

Dessutom påpekar han att ”Furuhöjdskyrkans pastor talade i en gudstjänst som inte var föremål för kommunala bidrag”. Olof Edsinger sammanfattar sin inställning med påståendet att Östhammars kommun agerat “på ett mycket klandervärt sätt”.

Sakine Madon avslutar sin krönika med följande kommentar:

“Om religionsfrihet var synonymt med föreningsbidrag vore knappt en kotte skonad från otillbörlig religiös diskriminering.”

Furuhöjdskyrkan i Alunda bildades 1995. Den har cirka 300 medlemmar och är ansluten till Equmeniakyrkan och samarbetar med Evangeliska frikyrkan.

Församlingen har överklagat kommunens avslag till förvaltningsrätten.

Efter en predikan i slutet av januari då Furuhöjdskyrkans pastor Lukas Ternborg talade en Bibelns syn på kön och sexualitet har kyrkan fått hård kritik. Svenska kyrkan i Alunda har bland annat beslutat att deras konfirmander inte ska göra studiebesök i Furuhöjdskyrkan. Dessutom har förskolan Smulan, som drivs av Furuhöjdskyrkan, ifrågasatts.

---

Fakta: Detta har hänt

  • Den 29 januari höll Furuhöjdskyrkans pastor Lukas Ternborg en predikan.
  • I predikan sa han bland annat att samhället är fyllt av lögner om kön och äktenskap.
  • Han argumenterade för Bibelns syn på äktenskapet mellan en man och en kvinna.
  • I maj avslog kultur- och fritidsnämnden i Östhammars kommun en ansökan om lokalt aktivitetsstöd från Furuhöjdskyrkans ungdomsförening.
  • Beslutet motiverades med att innehållet i predikan strider mot kommunens bidragsnormer.
  • SEA skickade en rapport till FN:s särskilde rapportör för religions- och trosfrihet, som kommer att titta på fallet.

---

Fler artiklar för dig