Nyheter

Lars Adaktusson blev “mentalt golvad” - kritisk mot Ebba Buschs ledarskap

Partisekreteraren till Dagen: “Lars Adaktusson har tjänat KD väl”

Den politiska karriären slutade med att Lars Adaktusson var ”mentalt golvad”, hamnade i utmattningssyndrom och blev sjukskriven för första gången i sitt liv.
I en ny bok angriper Adaktusson KD-ledaren Ebba Busch för en ledarskapskultur där hon inte kunde acceptera och hantera intern kritik.

Det tidigare KD-toppnamnet Lars Adaktusson beskriver hur han lämnades ensam i mediedrevet, fick förbud att tala – och bemöttes av tystnad i övriga partiledningen. Efter diverse olika turer orkade han inte längre, utan lämnade både partistyrelsen, posten som utrikespolitisk talesperson och slutligen sin riksdagsplats för Kristdemokraterna.

Den tidigare SVT-journalisten och EU-parlamentarikern beskriver hur han kände sig som ett jagat villebråd och förstod av sin terapeut att han mobiliserade all kraft och energi för att överleva faran omkring honom.

Bokrelease i Visby

Lars Adaktusson släppte under lördagen sin nya bok i samband med Almedalsveckan i Visby, ”Fasaden och insidan” (Libris förlag). I boken beskriver han också en överdriven försiktighetskultur i riksdagsgruppen och partistyrelsen. Han skriver:

”Ett upphöjt ledarskap, i kombination med en åsiktsmässigt uniform riksdagsgrupp med kollektiv självbild, kom att sätta sin prägel på kristdemokratisk partikultur. Till detta ska läggas ett outtalat men allmänt accepterat synsätt att avsaknaden av intern debatt var ett hälsotecken.”

STOCKHOLM 20140524
Kristdemokraternas Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson valspurtar i centrala Stockholm på lördagen.
Foto: Claudio Bresciani / TT / kod 10090

I den självbiografiska boken ger Adaktusson sin bild av partiet och namnger många i det ledande skiktet som han menar på olika sätt svek honom. Detta efter det som startade med Dagens Nyheters artiklar som anklagade och spred bilden att Lars Adaktusson skulle ha röstat emot aborträtten många gånger inom EU.

Protesterar mot mediebilden

Själv har han frenetiskt förklarat att detta är felaktigt och kämpat för att ändra bilden, och förklarat att det handlade om principen att besluten hörde hemma på nationell nivå, och inte inom EU.

Dagen har varit i kontakt med KD:s partisekreterare Liza-Maria Norlin som inte vill ställa upp på en intervju kring hur hon ser på ledarskaps- och partikulturen inom partiet mot bakgrund av det Lars Adaktusson nu framför. Men i en skriftlig kommentar skriver hon att ”Lars Adaktusson har tjänat KD väl, både i sin roll som EU-parlamentariker och i partistyrelsen”.

”Historien kan skildras på olika sätt och Lars ger i sin bok sin bild. För mig som varit engagerad i 25 år är KD ett parti med högt i tak, stor omsorg för varandra och med ett starkt fokus att göra skillnad för andra”, skriver Liza-Maria Norlin till Dagen.

Beskriver brist på empati

I sin nya bok ger Lars Adaktusson bilden av hur Ebba Busch har försökt göra Kristdemokraterna till hemvist för en ny höger, och reagerar mot brist på empati i relation till flyktingar och brottslingar, samt i hur långt partiet går relationerna till Sverigedemokraterna. Han konstaterar också att förändringar kring abortfrågan – kring en utredning om att skriva in rätten till abort i grundlagen – har fattats helt utan att frågan varit uppe på KD:s riksting, och förankrats brett i partiet.

Fler artiklar för dig