Lagom till att Stora tältet i Husbondliden stod rest, och alla bänkar ställts upp, kom svalkan till Västerbotten. Nu återstår resningen av alla mindre tält, som snart fylls av nya och gamla besökare.
– Det har varit tryckande värme. Men vi har kämpat på, druckit vatten och haft roligt i arbetsgemenskapen, säger barn- och ungdomspastor Joacim Örnberg.
Joacim Örnberg är en av tre huvudansvariga för Ung på Lappis, UPL, som riktar sig till barn och unga mellan 13 och 18 år. Hans församling, Pingst i Lycksele, en av de sex i Lyckselebygden som rent formellt står som värd för Lapplandsveckan. Men alla pingstförsamlingar i Norrland är med om att genomföra konferensen, som inleds med ett kvällsmöte på söndag. Sedan följer sju dagar späckade med bibelstudier, seminarier och olika aktiviteter. Allt på temat ”mod”.
Just ”mod” är ett tidens tecken för Sveriges kristna, menar Jörgen Fahlstedt, föreståndare för Pingstförsamlingen i Lycksele och ordförande i föreningen Lapplandsveckan.
– Det krävs mod för att möta verkligheten, som i klimatfrågan, som vi tar upp på ett seminarium. Vi behöver våga vara de vi är, med vår kristna tro och som människor, säger han till Dagen.
Temat finns med också i en rad andra seminarier, som när Kristdemokraternas partisekreterare Liza-Maria Norlin och Bengt Ivansson, tidigare näringslivschef i Skellefteå kommun, på onsdagen talar om hur det är att vara troende i offentligheten.
Besök från Sydsudan
Jörgen Fahlstedt ser fram emot att få lyssna på olika talare, såsom den sydsudanesiska pastorn Isaiah Dau. Men också emot att möta besökarna med nytt kök och ny matsal.
– Det kök vi hade var under all kritik. Nu håller vi på att flytta in allt i en renoverad byggnad som vi fick överta av byn. Det blir en fantastisk miljö för dem som arbetar i köket, och också för matgästerna, säger han.
Nästa stora fråga för arrangörerna blir att besluta om ett alternativ till det stora mötestältet, som närmar sig sitt bäst före-datum. Tills vidare reses det med viss möda, denna sommar liksom så många tidigare, vid sidan av det numera permanenta blå barntältet.
Till församlingarnas stora glädje har nämligen det växande antalet barnbesökare gjort att barnmötena gradvis växt ur de tidigare tälten.
– En gång vid ett barnmöte räknade jag till mellan 350 och 400 barn, säger barn- och ungdomspastor Joacim Örnberg.
[ Läger och mamma är viktigast för ungas tro i Norge ]
Han har själv varit med på Lappis sedan barnsben.
– Det har betytt otroligt mycket för mig. Riktigt hur mycket har nog blivit tydligare nu när jag jobbar med ungdomar, och ser hur konferensen boostar deras tro, säger han.
– Det finns de som talar om ”konferenskristenhet”. Men för barn och unga är det otroligt viktigt att få träffas, be och lovprisa Gud tillsammans.
Joacim Örnberg har goda minnen från Barnens Lappis, som involverat barnen i allt från teater till nyskriven musik och lekar.
– I tonåren var det nattmötena, dit man kom för att lyssna på predikningar och för att lovsjunga, som var starkast. I veckan, när vi kämpade med tältresningen, talade vi om hur många beslut för Jesus som är tagna bland ungdomar på nattmötet. Det lyfte oss i värmen och slitet.
---
Fakta: Lapplandsveckan/Lappis
- Lappis pågår i Husbondliden, två mil norr om Lycksele i Västerbotten. den 2–9 juli.
- Ägs och drivs av en förening där de sex församlingar i Lyckselebygden ingår.
- Engagerar samtliga norrländska pingstförsamlingar, från Sundsvall i söder till Kiruna i norr.
- Erbjuder bibelstudier, seminarier, kvällsmöten med mera. Bland årets talare finns Cornelia Forsberg, Hope för this Nation; pingstledaren Daniel Alm; den sydsudanesiske pastorn Isaiah Dau och Øyesten Gjerme, grundare av Salt Bergenskirken i Norge.
- Erbjuder många aktiviteter särskiltför barn och ungdomar, såsom en stor festival på torsdagen.
---
[ Sarah Grenholm: Efter bönen på Lappis försvann min migrän ]