Det är sällan man ser regeringsvännerna M och KD tycka så diametralt olika som i frågan om surrogatmödraskap.
– Barn ska inte vara något man kan köpa och sälja på en marknad, menade Christian Carlsson (KD) på ett ”G som i Gud”-seminarium.
VISBY. Det var vänligt men totalt oenigt då debatten blossade upp i Krukmakarens hus i Visby. Ämnet var surrogatmödraskap och konfliktlinjen mellan debattörerna var något ovanlig.
För här går verkligen inte de politiska vännerna M och KD armkrok. Så de allianser som uppstod på ”G som i Gud”-seminariet bestod å ena sidan av KD:s Christian Carlsson och vänsterjournalisten Max Karlsson från Dagens Etc, å andra sidan Ann-Sofie Thuresson från M-kvinnor och Lovisa Lanryd från Timbro.
Anledningen till debatten är att både M-kvinnor och Timbro driver på för att Sverige ska göra surrogatmödraskap lagligt och de argumenterar främst utifrån att kvinnor själva ska få bestämma över sina egna kroppar.
M-kvinnor driver på
– Vill jag som kvinna hjälpa en syster, en bror eller någon jag känner att bära deras barn, då ska jag kunna ha rätt till det, deklarerade Ann-Sofie Thuresson (M) sin inställning.
Som vice ordförande för M-kvinnor är det främst frågan om altruistiskt surrogatmödraskap som är i fokus, det vill säga att en kvinna utan ekonomisk vinning ska kunna bära någon annans barn. Men mot slutet av seminariet när Dagens Felicia Ferreira, som modererade samtalet, pressade henne på hur långt hon skulle kunna gå visade det sig att på sikt kunde hon tänka sig någon form av kommersiellt upplägg.
– Det är inte något jag skulle vilja utesluta. Men jag vill understryka att det vi pratar om nu är det altruistiska, sa Ann-Sofie Thuresson (M).
Sker utomlands
I dag måste de som vill skaffa barn på det här sättet åka utomlands. Kritiken mot det är att barn blir en handelsvara och att fattiga kvinnor utnyttjas på en marknad. Journalisten Max Karlsson ville främst lyfta fram den aspekten och pekade också på flera fall där man misslyckats, exempelvis hur gravida kvinnor blivit strandsatta i Ukraina efter krigsutbrottet.
KD:s Christian Carlsson var också inne på samma linje.
– Jag har stor respekt över den barnlängtan många känner och sorgen att inte kunna få barn på egen hand, sa han.
Men han var tydlig med att barn inte är en handelsvara. Som KD-politiker lyfte han också fram det etiska perspektivet när det gäller surrogatmödraskap, inte minst de emotionella band som blir under en graviditet och födsel.
Han tyckte också att parollen att kvinnan ska ha rätt till sin egen kropp kunde jämföras med hur vi ser på sexköp, där man inte alls ser det så.
Bäst i Sverige
Inga av de argumenten bet på Ann-Sofie Thuresson (M) som menade att kvinnan i det här fallet måste få ha rätt att välja, samt att hon själv som trebarnsmor faktiskt skulle kunna tänka sig att bli surrogatmamma om det hade varit lagligt i Sverige.
Hon menade också att kritiken mot att barn blir till handelsvaror är just för att svenskar tvingas åka utomlands för att skaffa barn på det här sättet. Bättre då att kunna säga ja till altruistiskt surrogatmödraskap i Sverige.
Men nej, menade KD:s Christian Carlsson, som vände sig mot argumentet att bara för att något är lagligt i andra länder så måste det också vara det här.
– Skulle vi tillämpa det inför alla moraliska föreställningar skulle samhället krackelera.
[ Se Dagens seminarier från Almedalen ]
---
Fakta: Surrogatmödraskap
- Surrogatmödraskap är när ett par skaffar barn med hjälp av en annan kvinna, som bär och föder barnet.
- I debatten brukar man särskilja altruistiskt surrogatmödraskap där det hela ska ske utan ekonomiska incitament.
- För en kritik som riktas mot det här sättet att få barn är att fattiga kvinnor utnyttjas i kommersiella syften.
---