Marocko kallar hem sin ambassadör och Turkiet hotar med fortsatt Nato-veto efter onsdagens koranbränning utanför Stora Moskén i Stockholm. Samtidigt har USA både fördömt koranbränningen och upprepat kravet på att Turkiet ska släppa in Sverige i Nato.
Marocko kallade på onsdagen hem sin ambassadör i Sverige för “konsultationer”, på direkt order av kung Mohammed VI, efter att “den svenska regeringen ännu en gång godkänt en demonstration som ägde rum idag, under vilken den heliga Koranen brändes framför en moské i Stockholm”, som landets utrikesdepartement skriver i ett uttalande. Samtidigt kallades Sveriges chargé d’affaires i Rabat upp till det marockanska utrikesdepartementet för att få veta vad landet tycker om saken.
Turkiet hotar samtidigt indirekt med att fortsätta att blockera Sveriges medlemskap i Nato. “De som söker bli våra allierade Nato kan inte tolerera eller möjliggöra destruktiva beteenden från islamofobiska och främlingsfientliga terrorister”, skriver Fahrettin Altun, talesperson för president Recep Tayyip Erdogan, på Twitter. Landets utrikesminister Hakan Fidan har sagt att “vem som än möjliggör denna kriminella handling är medskyldig”.
USA säger som Kristersson
Båda länderna anklagar alltså den svenska regeringen som ytterst ansvarig för koranbränningen, trots att det är polisen som beviljat tillståndet, efter att Kammarrätten funnit att det saknas lagligt stöd för att stoppa den. Dagen har sökt representanter för marockanska och turkiska myndigheter, samt det svenska Utrikesdepartementet, för en kommentar.
Det amerikanska utrikesdepartementet fördömde senare under torsdagen all bränning av religiösa texter som “respektlöst och sårande”, och sade – precis som den svenske statsministern Ulf Kristersson – att “det som kan vara lagligt är sannerligen inte nödvändigtvis lämpligt”. Samtidigt upprepade man kravet på Turkiet att godkänna Sveriges Natoansökan.
Egyptens utrikesdepartement kallar händelsen “skamlig”, speciellt som den ägde rum under den muslimska storhelgen Eid al-Adha, Iraq kallar händelsen “rasistisk” och “oansvarig”, Jordanien kallar den “rasistisk” och “uppviglande”, Kuwait kallar den “ett farligt provokativt steg som eldar på känslorna hos muslimer världen över”, och Jemen kräver ett slut på “upprepade smädelser” som man anser kommer ur en “hatkultur”.
[ TV: Dagen på plats vid koranbränningen: Kristen kvinna försökte störa ]