Nyheter

Filadelfia Stockholm vädjar om pengar - kassan nästan tom

Måste fördubbla det genomsnittliga månadsgivandet

”Vi har nästan tomt med pengar i kassan … På kort sikt behöver vi få in 2–3 miljoner utöver det ordinarie givandet för att klara våra åtaganden”.
Det skriver Filadelfia Stockholms föreståndare i ett nödrop. Ett halvdussin anställda har redan fått besked om sänkt arbetstid när församlingen nu skärskådar sina utgifter.

Filadelfia Stockholm, en av Sveriges största frikyrkor, gick med omkring sju miljoner kronor i förlust under förra året. Det var en förlust som delvis var väntad, bland annat efter satsningar under pandemin, men som ändå blivit kännbar. Nu har situationen blivit akut, och tvingat församlingen att vädja om ett extra tillskott.

”Församlingens likviditet är mycket ansträngd och vi har nästan tomt med pengar i kassan. Därför vill vi be er alla att göra vad ni kan för att stärka församlingens likviditet. För att klara sommaren behöver vi öka vårt givande ordentligt. På kort sikt behöver vi få in 2–3 miljoner [kronor] utöver det ordinarie givandet för att klara våra åtaganden”, skriver föreståndaren Niklas Piensoho i ett mejl till dem som prenumererar på församlingens nyhetsbrev.

De summor som församlingen nu vädjar om skulle innebära att man måste fördubbla det genomsnittliga månadsgivandet under ett par månader. Ett annat sätt att uttrycka det på är att medlemmarnas givande måste öka med omkring tio procent på årsbasis.

Är det realistiskt?

– Det återstår att se, säger Niklas Piensoho till Dagen.

Är inte det ett lite luftigt svar?

– Nej, det är det inte. Det bygger delvis på erfarenheten att vi har sett tydliga och starka ekonomiska responser förr. Ytterst få församlingar gör budget där man sitter med ett par miljoner över, utan för de flesta är det ganska tajt, och så går man i tro. Budgeten i en församling är väldigt mycket ett trosföretag, säger Niklas Piensoho.

Niklas Piensoho var värd för en samling tidigare i veckan då ledare i fyra pingstförsamlingar träffades i Stockholm.

20-procentig personalnedskärning

Förutom att vädja om ökade inkomster arbetar Filadelfia Stockholm även med en åtgärdsplan, vilken bland annat innebär att man skär ned på personalen. Ingen kommer att sägas upp helt, men omkring sex personer får i olika hög grad sin arbetstid sänkt. Totalt innebär detta att man skär ned motsvarande 20 procent av antalet heltidstjänster, till 14,4, på Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan. Verksamheterna i de andra kyrkorna som tillhör församlingen påverkas inte på samma sätt.

Därutöver tillsätts inte lediga tjänster när människor slutar. Ett omedelbart köpstopp har införts, och församlingen har blivit ”väldigt restriktiv” när det gäller olika typer av resor och utgifter, berättar Niklas Piensoho.

– Vi tycker att vi har hittat goda lösningar. Vi vill kunna bevara verksamheten så intakt som möjligt, säger han.

Filadelfiakyrkan i Stockholm.

Valutaeffekter slår mot missionen

Filadelfia Stockholm har nyligen slutfört en större renovering av lokalerna på Rörstrandsgatan. Men även om detta bidragit till att man nu har räntekostnader på drygt en miljon kronor om året med nuvarande ränteläge, är det andra utgifter som verkligen gröpt ur ekonomin, berättar Niklas Piensoho.

– Det är inflationen, det är de ökade elkostnaderna, hela kostnadsmassan har ökat generellt. Mot missionen [i andra länder] har dels inflationen, dels valutaförsvagningen ökat kostnaderna mycket kraftigt. Det är en väsentlig förändring som vi gått in i som vi inte kunde ha förutsett, säger han.

Givandet från medlemmarna, däremot, ökade faktiskt under pandemin. Till församlingskassan kom det in 16 milj

oner kronor år 2021 – detta eftersom medlemmarna inte hade lika stora övriga utgifter under nedstängningen som annars, tror Niklas Piensoho. Men förra året minskade den siffran till 13,5 miljoner kronor, och församlingen måste nu fundera på vad som kommer att bli det ”nya normala”, berättar Niklas Piensoho.

– Men ännu är givandet i linje med föregående år. Det är egentligen konstigt att vi inte märkt av den dramatiska kostnadsökning som drabbat väldigt många människor, säger han.

Innebär det att församlingen inte är riktigt så illa ute trots allt?

– Jo … nu ska jag inte ta bort det att vi har skickat en signal att det är otroligt angeläget. Vi står inte i det läget att vi ställer in betalningarna, stänger kyrkan och säljer lokalerna, men vi behöver stärka församlingskassans likviditet omgående. Om vi inte lyckas med det är det akuta problem, säger Niklas Piensoho.


Fler artiklar för dig