Nyheter

Finansministern i bråk med kyrkoledare om pengar

“Det finns en poäng med att inte vara beroende av staten” var finansministerns budskap till kyrkorna

När finansminister Elisabeth Svantesson (M) intervjuades i ett ”G som i Gud”-arrangemang i Almedalen lyckades hon reta upp samfundsledarna som var på plats. Anledningen var att hon gav sin personliga uppfattning om stöd till trossamfund.

Plötsligt hände det något i intervjun med finansminister Elisabeth Svantesson (M). Efter att hon pratat om sitt liv som kristen politiker tillsammans med Dagens chefredaktör Felicia Ferreira började frågorna handla om statens ekonomiska stöd till civilsamhället och trossamfunden.

Till en början höll finansministern ett ganska harmlöst resonemang om att visst ska civilsamhället få ekonomiskt stöd från staten, även om det finns en gräns för hur mycket pengar det kan bli.

Sedan släppte hon helt alla politiska floskler och sa sitt hjärtas mening.

– Så, nu ska jag provocera er lite grann, inledde Elisabeth Svantesson innan hon tryckte till.

Elisabeth Svantesson (M) gästar G som i Gud i Almedalen.

”Gör er oberoende”

– Det här har jag tyckt länge, långt innan jag blev finansminister, jag tycker att fler kyrkor borde göra sig mer oberoende av staten. Hur många kyrkor i världen har ett sådant stort stöd som i Sverige?

Finansministern bromsade sedan in och konstaterar högt att nu lär det väl bli rubriker och hon pekade även mot pingstledaren Daniel Alm som satt i publiken och konstaterade att han troligtvis inte skulle hålla med. Men hon fullföljde ändå sitt resonemang.

– Den kyrkliga verksamheten borde i mycket högre utsträckning vara fri från staten. Både Svenska kyrkan, alla frikyrkor och övriga trossamfund också så klart, sa Elisabeth Svantesson.

– Ingen applåd på det, konstaterade hon skämtsamt efter den tystnad som uppstod och lockade på så sätt fram ett skratt innan nästa ämne tog vid.

Elisabeth Svantesson (M) gästar G som i Gud i Almedalen.

Samfundsledare klev fram

När själva intervjun var slut klev Evangeliska frikyrkans (EFK) ledare Ingemar Forss direkt fram till finansministern och började argumentera emot. I ungefär en minut hann de debattera innan Elisabeth Svantesson var tvungen att dra vidare med ett späckat schema.

Hon lämnade dock Krukmakarens hus med en försäkran om att det här var hennes högst personliga åsikt, regeringen har inga planer på att dra in bidrag till skötsamma trossamfund.

– Ni behöver inte vara oroliga, sa Elisabeth Svantesson framme på scenen.

Efter seminariet gav hon också en kort intervju till Dagen där hon upprepade att kyrkor och samfund ska få statligt ekonomiskt stöd, men det hon ville få fram var att fokus i debatten nästan alltid handlar om hur mycket pengar staten ska bidra med.

– Jag ville vända på perspektivet, att det också finns en poäng med att inte vara beroende av staten.

Orättvis beskrivning

Efter att finansministern lämnat lokalen förklarar EFK-ledaren Ingemar Forss till Dagen vad det var han reagerade på.

– När hon utmanar kyrkan att bli mindre beroende av staten så är det en orättvis beskrivning, säger han.

– Titta på frikyrkorna, den extremt stora andelen finansieringen kommer från frivilliga gåvor och annan inkomstbringande verksamhet. Bidragen från staten är små droppar.

Om det nu bara är små droppar, varför ha kvar bidragen?

– För att de dropparna får regeringen mycket valuta för, säger Ingemar Forss och lyfter fram kyrkornas sociala arbete som exempel på vad de statliga bidragen går till.

– Men det finns inget att utmana kyrkor när det gäller att bli mindre beroende av staten, vi skaffar redan våra egna intäkter.

EFK-ledaren jämför sedan trossamfundens samlade bidrag på 83 miljoner kronor med riksidrottsförbundet som får två miljarder per år och undrar retoriskt vem det är som är beroende av staten.

Inte bidragsberoende

Även pingstledaren Daniel Alm menade att finansministern var lite väl kategorisk, även om han också kunde skriva under på själva intentionen.

– Hon har ju rätt så till vida att det är självklart att vi som samfund ska stå på egna ben och resa upp vår egen finansiering.

Gör ni inte det?

– Jo, i allra högsta grad, jag skulle aldrig säga att vi är bidragsberoende. Så jag gillar hennes push, stå på er och bygg er egen styrka, säger Daniel Alm.

– Men det man kan börja vrida på är hur det svenska samhällskontraktet ser ut. För vi kristna är också skattebetalare och när vi nu har ett så högt skattetryck tycker jag att även vi ska få en del tillbaka, det ser jag som en rättvisefråga.

Pingstledaren tycker framför allt att det är olyckligt om politiker börjar skicka ut sådana här signaler specifikt till trossamfund, men att man i samma andetag inte ifrågasätter partistöd, presstöd samt de stora statliga stöden som går till kultur och idrott.

Elisabeth Svantesson (M) gästar G som i Gud i Almedalen.

---

Fakta: G som i Gud

  • G som i Gud är ett samarbete under Almedalsveckan mellan Dagen, pingströrelsen, Evangeliska frikyrkan och Frälsningsarmén.
  • På onsdag eftermiddag besökte finansminister Elisabeth Svantesson, där hon intervjuades av Dagens chefredaktör Felicia Ferreira.

---

Fler artiklar för dig