Nyheter

Väktare börjar kontrollera kyrkobesökare efter terrorhot

Två bröder greps i maj för att ha planerat terrorattentat mot svensk kyrka - nu agerar församling med kontroller.

Väktare ska kontrollera besökares väskor vid större arrangemang i Mönsterås kyrka. Detta för att garantera säkerheten och förhindra att vapen eller något annat farligt tas med in i kyrkorummet. Attentatsplanerna mot en kristen gudstjänst i Sverige nyligen är orsaken.

Magnus Johansson, kyrkoherde i Mönsterås-Fliseryds pastorat i östra Småland, säger att han kan förstå om en del tycker det är obekvämt och olustigt med externa väktare som går igenom väskorna inför kyrkobesöket, något som Sveriges radio P4 Kalmar var först med att berätta.

– Men vi gör inte det här för att någon ska känna sig obekväm, utan för att man ska känna sig trygg. Jag tror att många är vana vid kontroller vid stora evenemang, som när man går in på en fotbollsmatch, säger Magnus Johansson till Dagen.

Sex-sju gånger om året

Mönsterås kyrka rymmer 650 personer, och en normal söndagsgudstjänst brukar besökas av ett 70-tal personer som församlingen har ganska god koll på. Det är inte vid de tillfällena som väktare ska tillkallas, utan vid större samlingar som stora konserter och skolavslutningar i kyrkan, där man inte har överblick över vilka som kommer in i rummet.

Totalt rör det sig kanske om sex-sju gånger om året, uppger Magnus Johansson.

– När vi hade skolavslutningar nyligen lät vi rektorerna gå ut till elevernas familjer så att de kunde lämna väskorna hemma om det kändes obekvämt. Jag var på plats, och det kom inga negativa reaktioner. De flesta förstår att det är för deras egen och deras barns skull vi gör det här.

Koranbränning bakgrunden

Porträtt.

Några specifika hot, eller incidenter, har inte varit aktuella i Mönsterås och Fliseryd. Utan åtgärden med externa väktare har vidtagits efter gripandet av två syriska bröder i Tyskland som planerade ett attentat mot en kristen kyrka i Sverige, okänt vilken. Det har spekulerats i att koranbränningen i Stockholm, utförd av Rasmus Paludan, finns i bakgrunden.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, uppmanade svenska kyrkor att höja beredskapen efter att bröderna gripits. Växjö stift har sedan skrivit brev till pastoraten om saken. Det är upp till varje församling inom Svenska kyrkan att fundera över vilka åtgärder som eventuellt ska vidtas.

Myndigheten MSB rekommenderar svenska kyrkor att förbereda sig på attentat. Jag vet inte om det här då är att överdriva.

—  Magnus Johansson

Inte kyrkans egna personal

Magnus Johansson i Mönsterås känner inte till någon ytterligare församling som anlitar externa väktare, något han säger att han är förvånad över. Kyrkoherden tycker samtidigt inte att det är kyrkans egen personal som ska gå igenom kyrkobesökarnas väskor.

– Det är inte rimligt att kyrkovaktmästarna vid sidan av sina andra uppgifter ska gå igenom människors väskor när det kommer 500–600 personer. Det blir ingen bra arbetsmiljö. Det är bättre att människor som är vana vid sådant får syssla med detta.

Vad säger du till dem som tycker det är överdrivet att sätta in väktare?

– Det finns ett rejält hot. I Tyskland har polisen redan tillfångatagit två personer som hade förberett attentat mot kristna kyrkors samlingar i Sverige. Det skulle alltså redan ha kunnat hänt, säger han till Dagen.

– Myndigheten MSB rekommenderar svenska kyrkor att förbereda sig på attentat. Jag vet inte om det då är att överdriva.

Kyrkoherde Magnus Johanssons reflektion är att vi i Sverige är ovana vid tanken att religionsutövningen skulle kunna vara hotad, något som han påpekar inte är främmande i andra delar av världen, där det hotet är överhängande.


Fler artiklar för dig