Nyheter

Efter koranbränningen: Sveriges ambassad i Irak stormas

Irak begär koranbrännaren utlämnad.

Den 36-årige man som på onsdagen brände och skändade en koran utanför Stockholms Stora Moské kommer att begäras utlämnad av hemlandet Irak. På torsdagseftermiddagen stormades svenska ambassaden i Bagdad efter att en av landets religiösa ledare uppmanat till protester.Ordföranden för landets högsta juridiska råd, Faiq Zidan, meddelade på torsdagen att man kommer att inleda rättsliga åtgärder mot den 36-årige man som brände och skändade en koran på onsdagen. 36-åringen är irakisk medborgare, och landet vill nu ställa honom inför rätta i hemlandet för hans agerade.

Irak begär normalt inte människor utlämnade för brott utanför landet, annat än när ordföranden för rådet godkänner en sådan begäran. Det är oklart om Sverige kan godkänna ett sådant utlämnande.

Svenska ambassaden stormad

På torsdagseftermiddagen stormades svenska ambassaden i Bagdad. Bilder och filmer spreds via Twitter där demonstranter både tagit sig in på ambassadområdet och bränner svenska flaggor. Svenska Utrikesdepartementet meddelade i ett mejl till Dagen att ambassadpersonalen befann sig i säkerhet. Ambassaden höll på torsdagen stängt med anledning av den muslimska högtiden Eid al-Adha.

Tidigare på dagen uppmanade den inflytelserike shiamuslimske ledaren Muqtada al-Sadr till demonstrationer utanför svenska ambassaden i Bagdad. Han krävde också att Irak bryter de diplomatiska förbindelserna med Sverige, och att Sveriges ambassadör utvisas från landet. Dessutom manade han till att bränna prideflaggor utanför ambassaden, eftersom han menar att ”detta är det som upprör dem [svenskarna] mest”.



Fler artiklar för dig