Hur väl rimmar Moderaternas politik med kristen tro? Väldigt väl, menar finansminister Elisabeth Svantesson (M), som i ett “G som i Gud”-seminarium berättade att hon nästan aldrig behöver göra avkall på sina kristna grundvärderingar som politiker.
VISBY. Det var ett celebert besök i Krukmakarens hus i Visby då en vitklädd finansminister tog steget upp på scenen för att låta sig intervjuas av Dagens chefredaktör Felicia Ferreira. Elisabeth Svantesson är i dag en av Sveriges tunga makthavare, och samtalet handlade till stor del om hur hennes tro påverkar henne som politiker.
Dagen har redan skrivit om hur finansministern hamnade i gräl med samfundsledarna på plats då hon utmanade kyrkorna att göra sig ekonomiskt oberoende av staten. Det var när hon poängterade att staten faktiskt inte kan finansiera allt som sker inom ramen för civilsamhället.
– Är det verkligen staten som ska finansiera allt som kallas medmänsklighet? frågade sig finansministern retoriskt innan hon utmanade trossamfunden.
Tro och politik
Vägen in i politiken, berättade Elisabeth Svantesson, började med en samhällskunskapslärare som hade väckt nyfikenheten i henne. Men först som 28-åring tog hon klivet in i partipolitiken.
Sitt stora genombrott fick hon när Fredrik Reinfeldt utsåg henne till minister år 2013. Där och då blev hennes kristna tro en stor sak, inte minst eftersom hon hade sin bakgrund i trosrörelsen och hade jobbat för den abortkritiska organisationen Ja till livet, som numera heter Människovärde.
Under sin tid i rampljuset har Elisabeth Svantesson berättat öppet om sin teologiska resa, samt att hon har omvärderat flera av de mer radikala ståndpunkter hon hade som yngre. Felicia Ferreira konstaterade att det numera är sällan man hör Elisabeth Svantesson prata om sin tro.
– Jag svarar på frågor och får jag inte frågor så kan jag inte svara på dem, konstaterade finansministern.
– Men att jag har en tro är nog den sämst bevarade hemligheten i Sverige.
På frågan hur hennes tro kommer till uttryck svarade Elisabeth Svantesson att det handlade om vägledning och trygghet. Hon var också tydlig med att tron bär hon med sig även i politiken.
– Tron är en del av vem man är, det är inget man kan ta av och på.
Ingen konflikt
Så hur rimmar det då att vara kristen och samtidigt en av Sveriges tyngsta makthavare? Moderaterna är ett parti som exempelvis drar på sig kritik från en del av kyrkornas företrädare när det kommer till frågor om migration och bistånd.
Men Elisabeth Svantesson menade att det inte finns någon större konflikt mellan hennes kristna tro och den politik hon driver.
– Jag känner inte att jag fått göra avkall på så många saker, sa hon.
Andra politiker, konstaterade Felicia Ferreira, har fällt en och annan tår på grund av vad de tvingats förhandla bort.
– Jag förhandlar lite bättre än att jag behöver gråta, replikerade Elisabeth Svantesson.
Tufft som barn
När finansministern fick den något filosofiska frågan om vad hennes yngre och radikala jag hade sagt till henne i dag, valde Elisabeth Svantesson att skickligt vända på perspektivet.
– Jag hade gärna träffat den unga Elisabeth. Hon var rätt osäker, hon kom från en familj med knappa förhållanden med en mamma som led av psykisk ohälsa. Henne hade jag gärna träffat och sagt: var dig själv. Sedan hade jag gett henne en kram.
Elisabeth Svantesson berättade att hennes pappa var pastor i Missionsförbundet, och att hon därför alltid blev sedd som barn. Men långtifrån alla barn har det så i dag, och utifrån sin egen erfarenhet riktade hon en uppmaning att se barnen och deras behov.
– Det kan räcka med en vuxen som ser dig, sa hon.
---
Fakta: G som i Gud
- G som i Gud är ett samarbete under Almedalsveckan mellan Dagen, pingströrelsen, Evangeliska frikyrkan och Frälsningsarmén.
- På onsdag eftermiddag bjöds finansminister Elisabeth Svantesson in på scenen, och intervjuades av Dagens chefredaktör Felicia Ferreira.
---