Nyheter

Vill visa Almedalen bristen på religionsfrihet i muslimska länder

Mitt under Almedalsveckan arbetar “Set my people free” för religionsfrihet i den muslimska världen

1,3 miljarder muslimer har inte frihet att lämna islam är budskapet som pumpas ut mitt i Almedalen. Bakom budskapet står organisationen ”Set my people free” som på det här sättet vill nå såväl allmänhet som makthavare.

VISBY. – Jag kan nästa alla fall, säger Hulda Fahmi och grabbar tag i skylten med Deborah Emmunuel.

Den nigerianska kvinnan som är på bilden hon håller upp brändes till döds förra året efter att ha blivit anklagad av hädelse av sina muslimska studentkollegor. Hon är bara ett av flera som uppmärksammas här, vid Hamnplan i Visby mitt under Almedalsveckan, i en monter som är svår att missa på en av vägarna i närheten av hamnen.

Andra fall som omnämns är IS massmord på 21 kopter och Asia Bibi som fick sitta tio år i dödscell anklagad för hädelse. Men även mer okända berättelser från den muslimska världen där de som vill lämna islam utsätts för diverse övergrepp.

Hulda Fahmi från Set my people free på plats under Almedalsveckan.

Vill debattera

Bakom initiativet står organisationen ”Set my people free” vars uttalade mål är att verka för religionsfrihet i den muslimska världen. Ordförande Hulda Fahmi är själv på plats i montern och får slita sig loss från ett samtal för att ta en intervju med Dagen. Att ämnet berör märks tydligt bland dem som stannar till och under hela Almedalsveckan lär debattens vågor gå höga i det här hörnet av politikerveckan.

Varför är ni här?

– För att den här frågan ska prioriteras av staten och Sverige, för det här ska vara något vi pratar om varje dag och inte bara vissa tider då något speciellt händer, säger Hulda Fahmi.

– Alltför få känner till att det i tolv muslimska länder är dödsstraff för hädelse, det här är verkligheten för människor i flera länder och så länge det är så är det här en fråga som ständigt är aktuell.

Hulda Fahmi från Set my people free på plats under Almedalsveckan.

Moses uttalande

Hulda Fahmi förklarar att organisationens namn, ”Set my people free”, är hämtat från bibelberättelsen om Moses och hans krav att låta det judiska folket få lämna slaveriet i Egypten. I det här fallet handlar det alltså om religionsfrihet för människor i muslimska länder, inte minst för dem som stöter på hinder när de vill lämna islam.

– Vår organisation började med en jemenitisk familj som inte kunde vara öppen med sin kristna tro, trots att de var tredje generationens kristna, berättar hon.

Det innebar exempelvis att deras barn var tvungna att lära sig om islam i skolan och leva som om de praktiserade islam för att inte utsättas för hot. Hulda Fahmi förklarar att det var hennes pappa som grundade organisationen som hon nu själv är ordförande för.

– Vårt mål är att avskaffa hädelselagarna och att alla muslimer själva ska få välja, vi vill också att kristna konvertiter ska accepteras i sina muslimska hemländer.

Att hon brinner för frågan är uppenbart och Hulda Fahmi pekar snart på de volontärer som anslutit till montern i Almedalen, där hon berättar att vissa avsätter delar av sin semester för att få vara här.

Vilka reaktioner väcker ni med det här budskapet?

– Vi har varit här i flera år och i början var det många som blev chockade, säger Hulda Fahmi.

Fortfarande finns det folk som kommer fram och säger att de ljuger, att det inte alls ser ut så här, men många som kommer fram och samtalar är nyfikna och en del har själva erfarenheter att dela med sig av, även från hur det ser ut i Sverige.

Hulda Fahmi är tydlig med att det här också är ett budskap till muslimer, att det ytterst faktiskt handlar även om deras frihet att få tro på vad de vill.

– Vi är inte emot muslimer, det vi är emot är hädelselagarna.

Hulda Fahmi från Set my people free på plats under Almedalsveckan.

Når ni politiker genom att stå här?

– Vi når vardagliga människor, men även flera politiker. Vi ropar in dem när de kommer förbi och ger dem information.

Hulda Fahmi radar upp namn som Stefan Löfven, Nyamko Sabuni och Annie Lööf som stannat till vid deras monter tidigare i år. Även flera kommunpolitiker brukar stanna upp och samtala med dem. Att hon själv inte är rädd att ta kontakt märks och när Dagen lämnar ropar hon snabbt in en förbipasserande genom att kommentera budskapet på t-shiiten och snart är nästa samtal om religionsfrihet i gång.

Set my people free på plats i Almedalen. Layla Fahmi, Lars och Kit Westh samt Hulda Fahmi.

---

Fakta: Almedalsveckan

  • Just nu pågår Almedalsveckan i Visby.
  • Ofta kallas den för politikerveckan, men samtidigt är det en bred kyrka, inte minst tack vare alla kristna samfund som är på plats.

---

Fler artiklar för dig