Nyheter

Säpo till Dagen: Nya koranbränningar kan påverka extremism

Beslutet på onsdagen om att tillåta en koranbränning utanför Stora Moskén i Stockholm mitt under en pågående muslimsk högtid ”kan påverka individer inom islamistisk extremism”, säger Säkerhetspolisen till Dagen. Även på Myndigheten för psykologiskt försvar finns en oro.

– Vi konstaterar att den tidigare situationen [med koranbränningar] har varit hotdrivande. Vi gör bedömningen att säkerhetsläget påverkades i samband med koranbränningarna tidigare i år, säger Karin Lutz, presstalesperson på Säkerhetspolisen (Säpo).

– Nya koranbränningar kan påverka individer inom islamistisk extremism.

Säpo har tidigare avrått från att bevilja tillstånd för koranbränningar av säkerhetsskäl. Det var också den bedömningen som låg till grund för polisens ursprungliga avslag på ansökan, säger polisens presstalesperson Helena Boström Thomas.

Polisen: Vi lutar oss mot Kammarrätten

– Men det här har Kammarrätten underkänt. Så vi lutade oss mot den bedömningen när vi gav tillståndet. Polisen har inte gjort någon egen bedömning, säger hon.

– Huvudprincipen är ju att polisen ska ge tillstånd, det är tätt kopplat till yttrandefriheten. Möjligheterna att avslå är väldigt begränsade, fortsätter Helena Boström Thomas.

Helena Boström Thomas, polisen.

Även på Myndigheten för psykologiskt försvar ser man hur en sådan här händelse kan ge de krafter som vill utmåla Sverige som islamfientligt vatten på sin kvarn. ”Flera hundra miljoner” arabisktalande följer i dag konton som drivit på den uppfattningen, inte minst genom påståenden om att svenska sociala myndigheter kidnappar muslimers barn, förklarar Mikael Östlund, kommunikationschef på myndigheten.

Psykförsvaret: Många aktiva

– Vi kan se att en del konton är väldigt aktiva i den kampanjen, och de har även varit aktiva när det gäller koranbränningarna, inte minst i samband med påskupploppen, säger han.

– En sådan här manifestation kommer också att bli repeterad. Kontona finns i flera olika länder, säger Mikael Östlund.

Säpo vill inte kommentera specifikt hur säkerhetsläget påverkas av koranbränningen i dag. Men man utesluter inte att den skulle kunna användas i liknande syften.

– Vi vet ju att främmande makter kan ta tillfället i akt om det finns möjligheter att underblåsa och påverka, då gör de det när det gynnar deras syften, säger Karin Lutz.

– Vi följer läget noga och gör kontinuerliga bedömningar och analyser om hoten mot Sverige. Men vad vi tar för operativa beslut kan vi inte gå in på, säger Karin Lutz.


Fler artiklar för dig