Nyheter

Omstridd koranbränning tillåts

En privatperson har fått tillstånd att bränna Koranen utanför Stora Moskén i Stockholm på onsdagen – samma dag som en av Islams helgdagar infaller. Händelsen kan stoppa Sveriges inträde i Nato.

Det är inte den omstridde ”koranbrännaren” Rasmus Paludan som denna gång beviljats tillstånd att sätta eld på Islams heliga skrift, utan en helt annan person som tidigare inte förekommit i sådana sammanhang. Det rör sig om en 36-årig man som bor söder om Storstockholm, och som beskrivits i media som en ateist från ett land i Mellanöstern.

Koranbränningar stoppades tidigare i år efter att Säkerhetspolisen förklarat att dessa ökar riskerna för terrorattentat och andra säkerhetsproblem i Sverige. Det finns också risk för ”utrikespolitiska konsekvenser”, som Polismyndigheten uttrycker det i sitt beslut, vilket offentliggjordes på onsdagsmorgonen.

Kan stoppa Natointräde

I klartext innebär detta att Turkiet kan finna nya skäl att motsätta sig Sveriges medlemskap i Nato, ett medlemskap som Natochefen Jens Stoltenberg och den svenska regeringen annars hade hoppats skulle kunna bli klart vid Natos toppmöte i Vilnius den 11 juli. Turkiets president Erdogan har tidigare sagt att Sverige inte kommer att släppas in i Nato så länge koranbränningar är tillåtna.

Men 36-åringens avslag överklagades först till Förvaltningsrätten och därefter till Kammarrätten, som konstaterar att eventuella ordnings- och säkerhetsproblem måste ha ”en tydlig koppling till den planerade sammankomsten eller dess omedelbara omgivning”,

Muslimsk högtid firas

”Polismyndigheten konstaterar mot bakgrund av denna dom [i Kammarrätten] att de säkerhetsrisker och konsekvenser som myndigheten kan se kopplat till en koranbränning inte är av sådan karaktär att de enligt gällande lag kan ligga till grund för ett beslut att avstå en ansökan om allmän sammankomst”, skriver polisen i beslutet.

Till saken hör att just på onsdagen firas den muslimska högtiden Eid al-Adha med bön vid tre tillfällen under morgonen, utöver de vanliga fem bönetillfällena under dagen. Enligt moskén kan ett par tusen personer komma att finnas på plats, rapporterar TV4.

Polisen förbereder sig för ordningsstörningar, och har förberett en särskild insats för att hantera sammankomsten, säger presstalespersonen Helena Boström Thomas till Dagen.

- Men vi går inte in på hur många resurser som vi använder, det gör vi aldrig. Vi har så många som vi bedömer som adekvat, säger hon, och vill heller inte kommentera uppgifterna i media om att polisresurser från andra delar av landet kallats in.

Fler artiklar för dig