Nyheter

Kristen meddemonstrant störde koranbränning

Det blev ganska spänd stämning emellanåt under koranbränningen utanför Stockholms moské på onsdagen. Mannen som arrangerade koranbränningen överröstades stundtals helt – både av muslimer, som var emot honom, och kristna, som var för.

En man greps när han försökte kasta en golfbollstor sten på den 36-årige man som på onsdagen brände en koran utanför Stockholms Moské på Södermalm, mitt under firandet av Eid al-Adha, islams största högtidsdag. Mannen misstänks nu för försök till misshandel.

Dagens utsände blev vittne till hur ytterligare två personer fördes bort av polis, men hade på eftermiddagen ännu inte fått besked om varför det skedde.

Högljudda glåpord

Det enda som kastades i övrigt var glåpord, både fram och tillbaka mellan 36-åringen och hans tolk, upprörda muslimer – samt en kristen ”meddemonstrant” vars manifestation emellanåt helt överröstade 36-åringens två timmar långa anförande, trots att han talade via megafon.

– Jag är för koranbränning, och jag ser det inte bara som något världsligt, utan jag ser det som något andligt, och den här boken, den tillhör djävulen. Människor är vilseledda, sa ”meddemonstranten” Jade Sandberg till Dagen, och hänvisade till Efesierbrevets ord om att ”vi strider inte mot kött och blod, utan mot ondskans andemakter i himlarymderna”.

– Om vi vill fortsätta att ha det bättre i vårt land, så behöver vi vända oss om i bön och fasta, läsa Bibeln, följa Jesus Kristus som är kärleken, fortsatte hon.

Jade Sandberg (t. v.) predikade för koranbränningen och mot islam utanför moskén. Till höger några personer som argumenterade mot henne.
Många skulle ju säga att det är ganska provocerande att stå med ett kors och predika som du gör, mot Koranen utanför moskén under pågående bön?

– Det är inte provocerande, inte för mig. Varför är det provocerande, och varför är det så upprörda känslor, om det bara vore något som är ”vanligt”, så att säga.

Men nu har ju du överröstat den här andra koranbränningen?

– De här herrarna här, svarade Jade Sandberg och pekade mot några muslimska motdemonstranter som stod en bit bort, skrek islamistiska ramsor.

– Och det är väldigt få som stöttar det här med koranbränningen, för de förstår inte att det är en andlig grej, fortsatte hon, innan hon blev avbruten av flera förbipasserande som var starkt emot hennes åsikter.

Både hennes, motdemonstranternas, och övrigas rop blev alltså emellanåt så högljudda att man skulle kunna tala om störande av tillståndsgiven allmän sammankomst. Polisen valde dock att inte ingripa mot vare sig Jade Sandberg eller någon annan; polisen på plats ville inte uttala sig om varför man gjorde så, utan hänvisar till presstalespersonerna – som svarar att det är en bedömning som polisen gör på plats, och hänvisar tillbaka till dem.

Pressuppbådet trängs för att försöka få en skymt av koranbränningen, som skedde på en uppbyggd grusplan som polisen spärrat av.

Koranbrännaren utreds för brott

Moskéns ledning fördömde på onsdagen beslutet att tillåta koranbränningen ”i starkast möjliga ordalag”, enligt ett uttalande, men man hade också manat moskébesökarna till lugn. Upplopp är inte rätt väg att gå, hette det, utan i stället vill man försöka påverka politiskt för att hindra liknande händelser i framtiden. Några delade ut choklad till det stora pressuppbådet och de många nyfikna som samlats utanför för att lugna stämningen.

Övriga moskébesökarna syntes inte till, utan verkar ha förts ut genom en sidodörr, i stället för genom huvudingången som vetter rakt mot den uppbyggda grusplan där koranbränningen ägde rum, och som poliser spärrat av med kravallstaket.

Sveriges kristna råd anslöt sig till ett uttalande av Sveriges interreligiösa råd på eftermiddagen, där man kallar koranbränningen för “en skändning av det som är heligt för muslimer” och “ett angrepp mot grundläggande mänskliga värderingar”.

“Att bränna heliga skrifter undergräver samhällets sammanhållning och sprider hat,” säger rådet, som förväntar sig att polis och åklagare utreder manifestation som ett hatbrott.

Under tiden har polisen inlett två brottsutredningar mot 36-åringen som anordnade demonstrationen: dels för hets mot folkgrupp, eftersom han verkligen tände eld på en koran utanför moskén – samt dels för överträdelse av eldningsförbudet i Stockholm.

Husan al-Gamti (t v) och Victor Samaina bjöd på choklad i ett försök att lugna stämningen.


Fler artiklar för dig