Nyheter

3D-teknik och mobiler ska rädda ukrainska kyrkor

Tusentals har skaffat appen “Backup Ukraine”

Det är inte bara människoliv som går till spillo i Rysslands invasion av Ukraina. Månghundraåriga kyrkor och andra ovärderliga kulturskatter riskerar att förstöras. Nu ska modern 3D-teknik – och över 6000 personer med mobiler – rädda dem.

År 1037 lade svenskfödda Ingegerd Olofsdotter och hennes make, storfursten Jaroslav I, grunden till Sofiakatedralen i Kiev – ett praktbygge som skulle mäta sig med dåtidens mäktigaste katedral, Hagia Sofia i Konstantinopel. Ett par kilometer bort, nästan nere vid Dnepr, hade Petjerskaklostret redan grundats nästan 30 år tidigare. Bara fem mil söder om treriksröset Ukraina-Belarus-Ryssland ligger Tjernihiv, som med sina nio uråldriga kyrkobyggnader blivit kandidat till FN:s världsarvslista.

Det här är bara några exempel på kulturskatter som nu riskerar att skadas eller förstöras av Rysslands invasion av Ukraina. Men med hjälp av en app som går att ladda ner på en vanlig mobiltelefon kan nu ukrainarna själva kartlägga kyrkor, katedraler och andra kulturbyggnader in i minsta detalj, och med hjälp av bilderna går det sedan att skapa 3D-modeller med vars hjälp man kan bygga upp det som rivits ner.

Över 6000 ukrainare har redan skaffat appen, och utgör tillsammans därmed projektet ”Backup Ukraine” – en digital säkerhetskopia av ett helt land, så att det i möjligaste mån ska gå att återställa.

Kulturarvet viktigt för identiteten

– Att förstöra ett lands kulturarv är det snabbaste sättet att underminera dess nationella identitet, säger Søren lade Cour Jensen, ordförande för den danska grenen av kulturarvsrörelsen Blue Shield, i ett pressmeddelande.

– Som vi har lärt oss efter Andra världskriget och många senare konflikter är den bästa vägen till att rekonstruera och återuppliva ett samhälle att rädda landets kulturarv. En total förlust är vår största skräck, och Backup Ukraine erbjuder ett nytt och viktigt redskap som kan förebygga det.

Blue Shield står för expertisen, och den danska delen av FN-organet Unesco stöttar projektet, men initiativet kommer från medieföretaget Vice, som även fått hjälp av startupföretaget Polycam, som utvecklat appen. Användarna rekryterades genom annonser i lokaltidningarna i Kiev och Odessa.

Tyst protest

Omkring 150 frivilliga jobbar med att mer systematiskt kartlägga landets olika kulturarv i projektet, med hjälp av betydligt mer avancerad utrustning än vanliga mobiltelefoner, och scannar ett tiotal objekt om dagen. Från de övriga användarna strömmar bilderna också in – men allt oftare även på helt vardagliga föremål: en rutschkana på en lekplats, en kvinna som sover i sin säng – ögonblicksbilder och tidsdokument från ett Ukraina år 2023 som riskerar att gå förlorat.

Sofiakatedralen i Kiev, Ukraina.

Rysslands president Vladimir Putin har flera gånger förklarat att varken Ukraina som stat eller dess kultur förtjänar att existera, ett sätt att försöka rättfärdiga invasionen. Flera hundra historiska objekt har följaktligen också förstörts sedan kriget startade.

För vanliga ukrainare blir projektet därmed också en del i motståndet, en tyst protest, ett sätt att tala om att man finns.

– Det som görs nu är nästan som att göra den ukrainska historien omöjlig att utplåna, säger Jurij Sjevtjuk, ukrainskfödd professor vid amerikanska Columbia University, till CNN.

– Projektet får också oss, som ukrainare, att tänka om och återupptäcka sånt som till stora delar gått obemärkt förbi.


Fler artiklar för dig