Nyheter

Israel anklagas för pro-rysk hållning

Kievs ambassad: Gömmer sig bakom “verbal retorik om sin neutralitet”

Den israeliska regeringen gömmer sig bakom ”verbal retorik om sin neutralitet”, men smider i själva verket närmare band med Ryssland. Det hävdar Kievs ambassad i Tel Aviv, som bland annat upprörs över att Israel inte fördömer Rysslands antisemitiska gliringar mot Ukraina.

Det är i ett skarpt formulerat inlägg på Facebook som Kievs ambassad räknar upp skälen till att man anklagar Israel för diplomatisk dubbelmoral i konflikten mellan Ukraina och Ryssland.

Högt på listan kommer Israels tvekan att förse Ukraina med ett effektivt försvar mot ryska drönare och missiler.

”Först kretsade argumenten [för denna tvekan] kring Israels särskilda relation med Ryssland i Syrien och den utsatta situationen för den judiska befolkningen i Ryssland,” skriver ambassaden, som alltså anspelar på att Moskva tolererat Israels attacker mot pro-iransk milis inne i Syrien, där Ryssland har en stark militär närvaro.

Sedan, menar ambassaden, har Israel fört fram ”totalt påhittade och spekulativa antaganden” om att västerländska vapen som skickats till Ukraina skulle hamnat i Syrien och Iran – något som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu varnade för häromveckan.

Från Kievs sida är man heller inte nöjd med vad man betecknar som en ”nära nog frånvaro av israelisk humanitär hjälp till Ukraina”.

”I själva verket uppfattas den israeliska regeringens ‘neutralitet’ som en tydlig prorysk hållning,” skriver ambassaden i en inlägg på hebreiska.

Uppgörelse om tomt i Jerusalem

Uttalandet kommer en vecka efter beskedet om att Rysslands ambassad kommer att öppna en beskickning i Jerusalem. Detta sedan Ryssland efter en årslång rättstvist blivit godkänd som ägare till en tomt i västra Jerusalem. Där kommer nu också det ryska konsulatet att uppföras.

För Israel är det en diplomatisk framgång att ytterligare ett land öppnar en beskickning i den stad man önskar få hela världen att erkänna som Israels huvudstad.

För Ukraina är detta närmande mindre positivt. I Facebook-inlägget noterar Kiev-ambassaden att höga israeliska tjänsteman, såsom landets underrättelseminister Gila Gamliel och flera UD-tjänstemän, hörsammat en inbjudan från Rysslands ambassad att fira den ryska självständighetsdagen den 12 juni.

De israeliska tjänstemännen uppvisade med sin närvaro, enligt Ukrainas ambassad, ”flagrant brist på respekt för moraliska gränser”.

Enligt den israeliska nyhetssajten Ynet fick de närvarande bland annat lyssna på ett tal av den ryske ambassadören Anatolij Viktorov. Där hävdade han att länderna i väst för ett ”sedan länge planerat totalt hybridkrig mot Ryssland”, rapporterar Al Monitor.

– Ryssland kommer att motsätta sig alla försök av Kievregimens representanter och deras västerländska beskyddare att undvika ansvar, vilseleda det internationella samfundet och skyla över de ukrainska gruppernas avskyvärda brott mot Ukrainas och Rysslands civilbefolkning, fortsatte han.

Antisemitiska påståenden

Kievs ambassad anklagade vidare det israeliska UD för att inte reagera mot ”regelbundna antisemitiska uttalanden” av Rysslands president Vladimir Putin och andra ryska ledare. Putin hävdade nyligen att hans judiska vänner betecknar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som ”en skam för det judiska folket”.

Israels utrikesminister Eli Cohan har kallat upp den ukrainska ambassadören Yevgen Korniychuk för ett möte på UD den 3 juli och förväntas då ge honom en reprimand, skriver Times of Israel.

I ett möte med pressen på söndagen menade Eli Cohen att Israel ”trots komplexiteten i relationen till Ryssland har stått på Ukrainas sida sedan krigets utbrott fram till i dag” och försett Ukraina med motsvarande 22 miljoner dollar i humanitär hjälp.


Fler artiklar för dig