Den svenska pingströrelsen kan komma att delas i två delar i framtiden. Det menar rörelsens föreståndare Daniel Alm.
– Skulle vi bli en rättighetsrörelse, där varenda person ska bli bekräftad i sin rättighet eller sin åsikt, då kommer vi att splittras, sa han under en utfrågning på Nyhemsveckan.
Under midsommarveckan ägde pingströrelsens sommarkonferens Nyhemsveckan rum. Under konferensen ägde en utfrågning av pingstledaren Daniel Alm rum, med Dagens chefredaktör Felicia Ferreira som samtalsledare. Hon var inbjuden att ”ställa Daniel Alm mot väggen” och hade till sin hjälp publiken som digitalt kunde skicka in sina frågor.
Bakgrunden till att frågan om splittring kom upp var den diskussion om hbtq-frågor som den senaste tiden pågått i frikyrkorna.
– Jag tänker att det inte ska behöva bli så. Jag själv är överlåten till att vi kan vara uppdragsorienterade, tjäna diakonalt, bry oss om människa, predika Jesus, bygga församling, kalla människor till korset, be med människor, dela ut nattvard, hålla oss i centrum. Och då kommer vi att hålla ihop, sa Daniel Alm.
Skulle pingströrelsen däremot bli ”en rättighetsrörelse, där varenda person ska bli bekräftad i sin rättighet eller sin åsikt” kommer rörelsen att splittras, menade han.
– Så länge jag har något inflytande kommer vi att hålla oss kring korset, sedan kommer vi att hantera rättighetsfrågorna. Men vi kommer inte att bli en rörelse som utgår från de frågorna. Hos oss måste det vara korset som samlar alla människor och alla grupper.
Daniel Alm berättade att 2023 har varit hans mest slitsamma år som föreståndare för Pingst FFS i relation till samhället och även i församlingsliv. Detta samtidigt som han konstaterade att det i rörelsen finns många positiva tecken inför framtiden.
”Får inte finnas ett gram tvång”
Daniel Alm, som under våren skickade ett brev till landets pingstpastorer om hbtq-frågor, menade att han ”inte ser några positionsförändringar” framför sig för pingströrelsen. Samtidigt menade han att rörelsen ”behöver ha mycket värme och respekt, för tiden är så annorlunda”.
På frågan om utlevd homosexualitet är synd svarade Daniel Alm att han inte ville svara med ja eller nej.
– Vi vägleder till ett liv där vi inte kommer att viga dessa människor och vi vägleder till att ”lev ut det på ett annat sätt”. Det är vår rekommendation. Men det får inte finnas ett gram tvång i detta. Och känner man då att ”jag måste få leva detta liv på ett annat sätt”, då får vi böja oss för det och respektera det. Vi behöver inte döma i det, men vi står där vi står.
Varierande ämnen
Andra frågor som utfrågningen berörde var hur församlingsplanteringar kan ha framgång, hur man klarar av att stå kvar som ledare och om man ska gripa till vapen vid ett eventuellt Rysslandsanfall.
Ett antal yngre deltagare frågade om saker som berörde deras liv. En av dem handlade om givande av tionde till församlingen och hur man kan hantera de skuldkänslor man kan bära som ung människa när man har en knaper ekonomi och sparar sina pengar till bröllop, barn, utbildning och så vidare.
– Jag tror inte på att samla in pengar genom att ge folk dåligt samvete, svarade Daniel Alm.
– Visst finns det ett allvar i girigheten som kan ligga i att hålla tillbaka. Men samtidigt måste det finnas en barmhärtighet och nåd inblandad. Det har fått katastrofala följder när frustrerade pastorer och föreståndare pressar människor på det här området.
[ ”Karismatisk kristendom behövs för att stoppa gängvåldet” ]
Läste queerteologi
Under utfrågningen med Dagens chefredaktör berättade Daniel Alm också att han nyligen läst en universitetskurs i queerteologi. Han sa sig inte vara imponerad av kursen och beskrev queerteologin som ”svår ändå”, samtidigt som han berättade att vissa delar av kursen ”väckte mig”.
– Jag fick åtminstone en insikt om hbtq-rörelsen som jag tycker att jag har burit med mig. Det är att i vissa av de här grupperna längtar man efter … ”Vi vill också få gifta oss, som ni har fått gifta er. Vi vill också ha familj som ni har fått familj.”
Ett annat intryck gjorde kursen i queerteologi på pingstledaren i fråga om hur berättelsen om Ananias och Safira i Apostlagärningarnas femte kapitel kan läsas.
– Där blev kärnfamiljen en motståndare till församlingen. De behåller pengarna själva som de skulle ha gett till församlingen. Det väckte mig lite grann att tänka på det sättet. Det har vi också ibland, de som säger att vi kan inte vara med i församlingen för vi måste ägna oss åt familjen. Jag kan inte köpa det resonemanget, utan vi lever med församlingen, sa Daniel Alm.
[ Niklas Piensoho: Jag visste vad jag gjorde när jag höll bibelstudium om homosexualitet ]