Nyheter

Pastor bakom svältsekten i Kenya har dött i häkte

Flera av sektens ledare hungerstrejkar. Joseph Buyuka var en av 30 misstänkta för dödsfallen i sydöstra Kenya.

Joseph Buyuka häktades i samband med att kvarlevorna av hundratals människor påträffades i sydöstra Kenya. Sektens ledare ska ha uppmanat människor att svälta sig till döds för att kunna ”möta Jesus” inför världens undergång.

Joseph Buyuka satt häktad på ett fängelse men dog på ett sjukhus efter att ha hungerstrejkat i tio dagar, uppgav en åklagare i kuststaden Mombasa för medier förra veckan. Ytterligare två av de 30 personer inom ”svältsekten” som häktats har insjuknat, troligen som följd av en hungerstrejk.

De ingick alla i Good News International Church, som leddes av den självutnämnde pastorn Paul Nthenge Mackenzie. Pastorn häktades i april, när de första döda kropparna på träffades i Shakahola-skogen.

Därefter greps en rad andra personer, misstänkta för att ha bidragit till dödsfallen och till att ha gömt undan kropparna. Hittills har totalt 338 kroppar påträffats. Även den välkände tv-predikanten Ezekiel Odoro har åtalats i samma fall, vilket Dagen skrivit om.

Flera tidigare medlemmar i sekten har berättat för CNN om hur pastorn försökt förmå dem att svälta sig och sina barn till döds.

– Pastorn ringde mig och sa: ”Min dotter, du kommer att bli kvarlämnad. När dörren till arken stängs, är de för sent”, säger en kvinna som kallar sig för Agnes till CNN.

Andra har berättat hur församlingen gradvis radikaliserats efter 2010, och att medlemmar uppmanats att inte låta sina barn gå i skolan, att göra sig av med sina id-handlingar och undvika sjukhus.

Fler artiklar för dig