Nyheter

Extrainkallat möte efter hårda kritiken mot kyrkoherden i Malmö

Kyrkofullmäktiges ordförande Claes Block (S) har varit öppet kritisk mot både kyrkoherden Gunilla Hallonsten, och kyrkorådets ledning. Nu vill delar av kyrkorådet att han avgår.

Kyrkoherde Gunilla Hallonsten har fått hård kritik för sin ledarstil som kyrkoherde i Malmö pastorat. Nu kan hon, tillsammans med sina närmaste medarbetare i kyrkorådet, få utökad makt över personalfrågor.
– Det här är inga konstigheter alls, säger Per Håkansson (Visk), kyrkorådets ordförande.

På måndagskvällen ska kyrkorådet i Malmö pastorat träffas i ett snabbt inkallat sammanträde med en punkt på dagordningen. Att ändra beslutsordningen, där mer inflytande ska flyttas från det större kyrkorådet till det mindre arbetsutskottet, bestående av tre personer.

Enligt anonyma tipsare till Dagen innebär det här att en mycket snäv krets kommer att få mer makt över personalärende i en tid då det riktats mycket hård kritik mot pastoratets ledning. De tre personer som ingår i arbetsutskottet är kyrkoherden Gunilla Hallonsten samt kyrkorådets två ordföranden Per Håkansson (Visk) och Helen Persson (S).

Gunilla Hallonsten, kyrkoherde i Malmö pastorat

”Inga konstigheter”

Men Per Håkansson (Visk) avfärdar kritiken att det här skulle handla om någon slags intern maktkamp i pastoratet. Han menar att det rör sig om en ren formalitet.

– Det har blivit fel i delegationsordningen, säger han.

Per Håkansson menar att det nu blir en återgång till hur beslutsordningen sett ut tidigare.

– När det gäller personalfrågor, som lön till kyrkoherden, så är det arbetsutskottet som ska hantera det. Syftet är bara att rätta till det, inget annat, så det är inga konstigheter alls.

Många vittnar om turbulens i Malmö pastorat, vad är din bild?

– Att det finns en liten grupp som håller på att väsnas, säger Per Håkansson om kritiken som kommit fram.

Sedan hänvisar han till de många anonyma visselblåsningar som kommit in, vilket Dagen skrivit om tidigare, och säger att i lagens mening är det här inte visselblåsningar eftersom det inte handlar om olagligheter.

– Man har överutnyttjat funktionen för att misskreditera kyrkoherden. Ska man tala klarspråk så är det så.

Han menar att i själva verket handlar det om en mindre grupp anställda i pastoratet som inte kan acceptera de förändringar som drivs igenom i samband med en omorganisering. Han menar också att de flesta anställda i Malmö accepterar Gunilla Hallonsten som kyrkoherde och att många nu också börjar se fördelarna med omorganiseringen.

Per Håkansson, ledamot i Kyrkorådet för ViSk

Så situationen är inte så illa som det beskrivs?

– Nej, det är den inte. Det är ett par handfull människor som driver på det här för att man tycker att färdplanen går emot deras församlingssyn. Så för dem är det en katastrof, det är därför de bråkar så mycket.

Vill att kritisk kyrkopolitiker avgår

Mycket av den kritik som riktats mot ledningen för Malmö pastorat har kommit från anonyma källor, bland annat efter att de utnyttjat den nya visselblåsarfunktionen. Men en person har varit synnerligen frispråkig är kyrkofullmäktiges ordförande Claes Block (S) som i flera medier öppet kritiserat kyrkoherden och ledningen för kyrkorådet.

Dagen kan nu rapportera att han i sin tur får kraftfull kritik från delar av kyrkorådet, som tycker att han bör avgå.

Det hela skedde i samband med att kyrkorådet hade ett extrainsatt möte den 12 juni där de hade bjudit in Claes Block med anledning av att han i Sydsvenskan öppet sagt att han inte hade något förtroende för kyrkoherden. Från protokollet går det att läsa att samtal tagits upp med honom på grund av ”ett uttalande som inte varit förankrat i kyrkorådet”.

– Vi kallade in honom och krävde att han skulle förklara sig. Utan att ha pratat med vare sig mig, kyrkorådet eller Gunilla Hallonsten har gått ut och sagt att han inte har förtroende för kyrkoherden. Så gör man inte. Han sitter ändå som ordförande i kyrkofullmäktige, det här är helt galet, säger Per Håkansson.

Han menar också att Claes Block verkar ha snappat upp kritiken som riktats mot kyrkoherden, och nu tillhör det fåtal inom pastoratet som är med och sprider missnöje.

Men ni kan väl inte kräva att han måste förankra det han säger i medier med kyrkorådet?

– Nej, men han sitter ändå som ordförande i kyrkofullmäktige, han är en talesperson för hela Malmö pastorat. Han kan inte säga vad som helst i den positionen. Han kan väl först föra ett samtal med dem det berör innan han går ut i pressen. Det tillhör god ton.

Men han har väl yttrandefrihet?

– Självklart har han det, svarar Per Håkansson.

Men, fortsätter han, det måste också vägas mot vad som är lämpligt att säga.

Claes Block: Aldrig i livet

Claes Block själv verkar dock inte så intresserad av att stämma av allt han säger i medier med kyrkorådet. Angående mötet han kallades in till säger han:

– De ställde frågor till mig varför jag gick ut med min kritik, men jag tycker att det jag sa var befogat.

Sedan återupprepar det han tidigare sagt om kyrkoherde Gunilla Hallonsten, att hon har skällt ut folk så att de blivit rädda för henne och att det är därför de väljer att lufta sin kritik anonymt via ett visselblåsarsystem.

Claes Block (S), ordförande i Malmö pastorats kyrkoråd.

Vad säger du om att bli inkallad på det här sättet?

– Ja, de är väl lite desperata kan jag tycka. Jag tar inte det så hårt. Jag vill pastoratets bästa. Ledningen tycker att det inte finns några problem, att det är bara några gnälliga individer, men jag försöker få dem att förstå att det här är allvarligt och att de inte kan negligera dem som är oroliga.

Claes Block säger att det inte handlar om en handfull kritiker, som kyrkorådets ordförande vill göra gällande, utan hänvisar att det numera kommit in runt 30 olika visselblåsningar som larmar om arbetssituationen i Malmö pastorat.

Tänker du förankra dina mediala uttalanden i kyrkorådet efter det här?

– Aldrig i livet. Aldrig. Det kan jag säga, att det finns inte på kartan att kyrkorådet ska bestämma vad jag ska säga.

Lite ironiskt säger Claes Block att det bästa kanske vore att avbryta intervjun så att han först kan stämma av vad han ska säga med kyrkorådet.

– Kan vi ta det om en timme, haha, säger han och skrattar gott åt en situation han anser absurd.

– Helt ofattbart. Skulle de då bestämma vad jag får säga och inte säga. Det är ju befängt, då begriper man inte hur det ser ut i en demokrati.

Vad vet du om kvällens extrainsatta kyrkorådsmöte?

– Att det är ett sätt att ändra delegationen så att ärenden ska kunna göras upp om man ska köpa ut någon. Det är att arbetsutskottet ska ta över det från kyrkorådet.

Det enda märkliga med detta är enligt Claes Block att det är så bråttom med att kalla in till ett extramöte.

– Det här hade man väl lika gärna kunnat ta i augusti. Men jag vet inte varför man gör det här, eller om det finns någon agenda bakom.

---

Fakta: Kyrkofullmäktige och kyrkoråd

  • Kyrkofullmäktige är Malmö pastorats högsta beslutande organ och ansvarar för de mest övergripande frågorna, fullmäktige tillsätts via kyrkovalen.
  • Kyrkorådet samlas och tar beslut på en mer löpande basis och består av ett mindre antal förtroendevalda.
  • Det normala är att kyrkofullmäktige och kyrkoråd samarbetar.
  • I Malmö pastorat råder nu en situation där de båda instansernas ledare Per Håkansson (Visk) och Claes Block (S) snarare riktar kritik mot varandra.

---

Fler artiklar för dig