Nästan varannan företagsledare ser religiösa kläder och symboler som något negativt hos en arbetssökande. Det visar en nyligen genomförd undersökning.
Kan religiösa kläder och symboler vara negativt för den arbetssökande i en rekryteringsprocess? Många chefer svarar ja på den frågan. Järvaveckan Research har tillsammans med Kantar Sifo i en stor undersökning om mångfaldsfrågor undersökt hur företagsledare och chefer i små och medelstora företag ser på bland annat just religiösa kläder och symboler.
47 procent av de tillfrågade cheferna uppger att de påverkas negativt vid intervjun om den arbetssökande bär religiösa symboler eller kläder, exempelvis kors, kippa eller slöja, skriver TT.
31 procent uppger att religiösa attribut inte spelar någon roll för dem. Två procent av cheferna svarar att de påverkas positivt av sådana attribut.
– Det är frustrerande att se de här svaren eftersom jag vet hur det påverkar många människor i vårt land som vill göra rätt för sig, säger Ahmed Abdirahman, vd och grundare för Järvaveckan, till TT.
[ Varför börjar unga kvinnor täcka håret i kyrkan? ]
I svaren från företagsledare på små respektive medelstora företag märks viss variation. Företagsledare på företag med tio eller färre anställda är 46 procent negativa till religiösa symboler och kläder, medan motsvarande andel bland företagsledare på företag med fler än tio anställda är 52 procent, skriver TT.
Manliga chefer mer negativa
En större variation märks bland svaren från manliga respektive kvinnliga företagsledare: 52 procent av de manliga respektive 36 procent av de kvinnliga är företagsledarna är negativa till religiösa attribut.
– Alla politiker pratar om att arbete är vägen till integration. Men när nästan 50 procent av cheferna har de här fördomarna så motarbetar det samhällsintresset. Det är inte gemene svensk som tillfrågats, utan det handlar om svenskt näringsliv. Där har vi ett problem, säger Ahmed Abdirahman till TT.
Brittisk sjuksköterska slutade
Dagen har tidigare berättat om en sjuksköterska som 2020 slutade på ett brittiskt sjukhus efter att hon burit ett synligt korshalsband som väckt arbetsgivarens ogillande. En brittisk arbetsdomstol gav dock sjuksköterskan rätt och konstaterade att sjukhuset hade utsatt henne för diskriminering och att hannes religionsfrihet hade kränkts.
[ Sjuksköterskan fick inte bära kors – får rätt i domstol ]
Dagen har tidigare också berättat om hur en skolfotograf i Sverige 2020 tvingade en 15-årig skolelev att ta av sig korshalsbandet inför en skolfotografering.
[ Han tvingades ta av korset vid skolfotograferingen ]
---
Fakta: Undersökningen
(TT)
- Järvaveckan Research har med hjälp av Kantar Sifo under maj 2023 tillfrågat 1 046 företagare i små- och mellanstora företag från olika delar av landet om deras syn på en rad frågor relaterade till mångfald.
- Resultatet har resulterat i rapporten: ”Järvaveckan Research Perspektiv – Näringslivet och Mångfald”.
- Utöver hur de ser på religiösa attribut har företagsledarna också, bland annat, fått svara hur de ser på kandidaternas dialekt och namn.
- 17 procent uppger att de ser ett Mellanösternklingande namn som något negativt, och motsvarande 14 procent för ett afrikanskt klingande namn.
- När det kommer till synlig etnicitet uppger 11 procent att de ser det som något negativt. 33 procent ser förortssvenska som något negativt.
Källa: Järvaveckan
---