Nyheter

Falkenbergs pastorat söker efter fladdermöss

Fasadbelysning kan bli ödesdiger för de nattaktiva djuren

Kyrklig fasadbelysning kan bli döden för fladdermöss som håller till vid kyrkor. Nu har Falkenbergs pastorat anlitat fladdermusexperter som ska hitta djuren innan det är för sent.

– Vi är inne i alla kyrkor och letar efter spillning och andra spår efter levande fladdermöss, säger Johan Eklöf, biolog och fladdermusexpert, till P4 Halland.

Utöver inventeringen dagtid sätter Johan Eklöf och hans kollegor upp ultraljudsdetektorer för att spela in ljudet av eventuella fladdermöss på nätterna.

– Vi sätter upp mikrofoner på kyrkogårdar för att se vad som flyger förbi.

Fasadbelysning ödesdiger

Belysning av kyrkofasader kan få ödesdigra konsekvenser för de små djuren.

– Vi har tidigare sett att fasadbelysningen antingen gör att fladdermössen flyttar, eller helt enkelt inte tror att det blir natt och svälter ihjäl och försvinner. Vi börjar med att kika på hur fasadbelysningen påverkar, säger Johan Eklöf till radiokanalen.

Genom att söka efter fladdermöss i och i närheten av sina kyrkor hoppas Falkenbergs pastorat nu alltså att de nattaktiva djuren ska upptäckas i tid.

---

Fakta: Fladdermöss

  • De flygande djuren har en viktig roll i ekosystemet och är mestadels aktiva under natten.
  • Fladdermöss är inte skadliga för hus, inventarier eller livsmedel, skriver Naturvårdsverket. De lever på insekter och gör stor nytta för människor när de äter skadeinsikter i trädgårdar.
  • I Sverige finns 19 fladdermusarter, varav 12 är rödlistade i Artdatabanken, skriver Naturvårdsverket.

---

Fler artiklar för dig