Ett utbytesprogram mellan Evangeliska frikyrkan och dess systerkyrka i Brasilien innebär att ungdomspastorer från båda länderna ska besöka varandra i år. Först ut är en grupp från Brasilien som just nu får uppleva Torpkonferensen.
TORP. Både Yohana da Silva de Quevedo och Elias Augusto Fronza bor till vardags i kuststaden Esteio i södra Brasilien. Där driver EFK:s samarbetspartner Convencao das Igrejas Batistas Independentes (CIBI) en skola för blivande pastorer och medan Elias utexaminerades för två år sedan har Yohana ett drygt års studier kvar.
Grunderna till det som senare blev CIBI lades av Örebromissionen för över 110 år sedan och många av samfundets kyrkor har än i dag svenska flaggor på väggarna. Generellt sett läggs stor vikt vid det svenska arvet vilket inte minst märks på skolan i Esteio.
– Just nu läser vi faktiskt om svensk missionshistoria och att då får vara här känns så klart speciellt, säger Yohana.
Elias lägger till att det finns en stor medvetenhet om hur svensk kristenhet mår i dag och att det finns en önskan om att ge tillbaka av det man fått.
Tillbaka till rötterna
Den brasilianska gruppen som just nu är på Torpkonferensen består av tio ungdomspastorer. Sedan de kom till Sverige har de hunnit besöka Korskyrkan i Stockholm. De har också gjort en avstickare till Finland och innan de återvänder hem ska de även besöka Filadelfiakyrkan i Örebro samt Örebro missionsskola (numera Akademi för ledarskap och teologi) där många svenska Brasilienmissionärer en gång har studerat.
– Vi återvänder alltså till våra rötter, säger Elias.
Intrycken av Torpkonferensen är hittills enbart positiva. Elias beskriver en ”enkel andlighet” och förklarar att han med det menar en andlighet som känns rätt och ren. Han jämför med många kyrkor i Brasilien där det inte är ovanlig att människor är högljudda, ja till och med skriker.
Förebedjare förra året
Som Dagen har skrivit tidigare finns det grupper i flera länder som ber för Torpkonferensen samtidigt som konferensen pågår. I år, liksom i fjol, finns en av grupperna i Brasilien. Och för Yohana är det lite extra speciellt att se konferensområdet med egna ögon – förra året var hon nämligen en av förebedjarna.
Uppgiften innebar att hon dels bad för konferensen i allmänhet, dels för konkreta böneämnen från konferensbesökare som hade översatts till portugisiska. Gruppen i Brasilien sökte också efter tilltal från Gud och när de upplevde att de hade fått en hälsning översattes den till svenska.
Bönepassen pågick 22–01 lokal tid, vilket motsvarar 03–06 svensk tid. Med andra ord då många konferensbesökare sover.
– Att vara här nu känns viktigt, säger hon.
– Nu kan jag berätta hur Torp verkligen är. När vi satt och bad förra året kändes det långt borta.
[ Lennarth Hambre: Kristna i Brasilien står inför stora utmaningar ]
Är det något som har förvånat dig här på konferensen?
– Jag trodde faktiskt inte att folk skulle ta emot oss på ett så varmt sätt. Jag hade hört att européer är ganska kalla, men så tycker jag inte att det verkar vara.
Hon berättar också att hon har noterat en skillnad mellan Sverige och Brasilien – att många ledare i Sverige är unga.
– I Brasilien finns det inte så stora förväntningar på unga, säger hon.
– På barnmötena här hjälper även till barnen med ljud och annat, fyller Elias i.
[ Brasiliens EFK firar 100 år ]
Resa till Brasilien i höst
Att Yohana och Elias och resten av deras resesällskap befinner sig i Sverige beror alltså på ett pågående utbytesprogram mellan EFK och CIBI. Under Torpkonferensen träffar de brasilianska ungdomspastorerna en grupp svenska ungdomspastorer och senare i höst ska nio av svenskarna göra resan ned till Brasilien.
Under resan i oktober kommer de bland annat besöka ett stort arrangemang som CIBI:s ungdomsrörelse anordnar vartannat år.