Nyheter

Kristet studentboende kritiserat för hyresregler

Kyrka ser över skrivningar om rökning, alkohol och äktenskap efter kritik i hyresgästföreningens tidning. Men “äktenskapet är den naturliga samlevnadsformen” för kristna

Flertalet studentrum som hyrs ut av Filadelfiakyrkan i Örebro är till för en enda hyresgäst. Att vissa lägenheter kan hyras ut till ”gifta par” uppmärksammas i Hyresgästföreningens tidning, som också ställer sig tveksam till att rökning och alkohol är bannlysta i boendet.

”Församling kräver giftermål för att hyresgäster ska få bo ihop”, lyder rubriken på artikeln i det senaste numret av Hem & Hyra. Den handlar om de regler som Filadelfiakyrkan i Örebro har för sitt studentboende. Bland annat kräver man, liksom flera andra studentboenden, att endast en person ska bo i enkelrummen.

Det är meningen om att ”gifta par” kan bo i rummen med pentry som upprör i artikeln, liksom att brott mot regeln om en boende per rum sägs vara ”giltigt skäl för uppsägning av hyreskontraktet”.

”Självklart får man ha tillfälliga gäster, men man får inte bo flera personer i ett rum. Lägenhet med pentry kan vara en möjlighet för ett gift par att bo i”, står det på församlingens hemsidan.

”Utesluter inte sambo”

Marie Larsson, ordförande för Filadelfiakyrkan i Örebro, tycker det är fel att säga att församlingen ”kräver giftermål” för att två personer ska kunna bo ihop.

– Det vi säger är att man kan vara ett gift par. Formuleringen utesluter ju inte sambo eller kamrater som bor ihop. Men för oss som kristen församling är äktenskapet den naturliga samlevnadsformen, säger hon till Dagen.

Ändå välkomnar hon artikeln, eftersom den sätter fingret på juridiskt svaga punkter i villkoren.

– Det är bra att artikeln pekar på några saker som vi behöver se över, till exempel vad som är skäl för att bli av med sin lägenhet, säger Marie Larsson.

Rökning och alkohol

Ett annat ”giltigt skäl för uppsägning” av kontraktet på studentboendet är ”upprepat brott” mot regeln om att inte röka eller bruka alkohol eller droger.

Även denna skrivning kritiseras i Hem & Hyra, som menar att detta är ”juridiskt tveksamma formuleringar” och påpekar att hyreslagen inte förbjuder att man vare sig röker eller nyttjar droger i sin bostad.

Marie Larsson tror dock inte att församlingen kommer att ändra på reglerna om alkohol och rökning, även om de behöver omformuleras så att de stämmer med nuvarande hyreslag.

– Vi säger ju att hela vår kyrka ska vara alkohol- och rökfri, så det känns helt naturligt att det är så även på studentboendet, säger hon, och tillägger att ingen blivit avhyst utifrån boendets villkor under de tolv år som hon varit engagerad i boendet.

– Vi vill skapa en trygg miljö också för människor som levt i hem där alkohol och droger varit ett problem.

Rum i studentboendet som drivs av Filadelfiakyrkan i Örebro.

Krav på andra boenden

Förbud mot alkohol och/eller rökning i det egna rummet gäller på flera andra studentboenden. Campus Living i Karlstad och Umeå skriver på sin hemsida att rökning är ”absolut förbjudet” i deras studentlägenheter, även om det inte anges som en grund för uppsägning. Nykterhetsvännernas studenthem i Uppsala ger förtur till ”helnykterister” och förbjuder alkohol och andra droger ”inom studenthemmets väggar”.

Filadelfiaförsamlingen är heller inte den enda som upplyser blivande hyresgäster om att boendet har en kristen värdegrund, och som önskar en kristen referens. Detsamma gör till exempel Ansgarsgården i Uppsala, som har skilda korridorer för de killar och tjejer som bor i enkelrum.

Markusgården i Göteborg, som drivs av Markusstiftelsen, har dessutom en uttalad regel mot samboskap.

”Män och kvinnor, som inte tillhör samma familj, får inte övernatta på samma rum. (Denna regel är tänkt att uttrycka den kristna synen att sexualiteten hör till äktenskapet – se Vad är kristen tro?)”, skriver man i sina ordningsregler.

Fler artiklar för dig