Nyheter

Kompisarna Lewi Pethrus och Daniel Berg förändrade världen

De kristna ledarnas uppväxt ihop beskrivs i ny dokumentärfilm - premiär på Nyhem

Pingstledaren Lewi Pethrus och Brasilienmissionären Daniel Berg växte upp tillsammans i Vänersborg. Lokala pingstpastorn John Derneborg har nu gjort en dokumentär om de omtalade kristna ledarnas första år. I filmen besöker han skofabriken där Lewi Pethrus jobbade och baptistkapellet där de båda döptes samma dag.

NYHEM. Den 50 minuter långa dokumentärfilmen premiärvisas på Nyhemsveckan under midsommardagen. John Derneborg, som varit pastor i Vänersborg i drygt 20 år, tänkte först att filmen kunde vara viktig lokalt i hemstaden. Där är de kristna ledarna förhållandevis okända jämfört med författare och andra storheter från bygden.

Men John Derneborg märker också ett nationellt intresse när filmen nu lanseras på pingströrelsens konferens, samt säger att det också finns ett tryck från Brasilien, där Daniel Berg ihop med Gunnar Vingren i dag mer eller mindre har ”ikonstatus”. Många miljoner brasilianska pingstvänner finns i dag i den rörelse de var med och startade.

En filminspelning gjordes på engelska parallellt från start.

Nyhem 2023.

Besöker blåbärsskogen

Platser John Derneborg besöker i dokumentären är västra Tunhemsslätten, där Lewi Pethrus tre somrar från elva års ålder vaktade kreatur, liksom stugan där hans föräldrar kom till tro på ett stugmöte 1879.

Han tar sig vidare till skogen där de båda barndomskompisarna plockade blåbär och deras mammor trodde de hade fallit ner och dött, och till sjön där de hängde på dåvarande kungen när han kom på älgjakt vartannat år. De lånade en båt utan att fråga ägaren om lov.

Första 15 åren är viktiga

Och så filmar han i den gamla skofabriken där den 15-årige Pethrus var en av cirka 550 anställda, och kapellet där de döptes 12 februari 1899.

– Det är intressant vad de första 15 åren i en människas liv är viktiga. Lewi Pethrus blev ju den svenska pingströrelsens självklara ledare. Daniel Berg blev en av ledarna för världens största rörelse med många miljoner efterföljare i dag.

Lewi Pethrus. Publicerad 29 aug 1970.
Svartvitt porträtt.

– Han gick utmed Amazonasfloden och delade ut evangeliet trots spott och spe och förföljelse, säger John Derneborg.

Hoppas Gud ska resa upp nya ledare

Filmtiteln är ”Den ringa begynnelsen” med undertiteln ”Barndomsvännerna som förändrade världen”. Jonatan Svensson från Love Revival tv står bakom kameran, och filmen kommer från 1 juli också att läggas upp på Youtube och även kunna ses där. Innehållet bygger i mycket på uppgifter från Lewi Pethrus biografi “Den anständiga sanningen”.

– Jag hoppas att Gud ska resa upp nya unga människor med samma kallelse och överlåtelse som Lewi Pethrus och Daniel Berg framöver. Vi lever i en tid som är mycket utmanande, och behöver män och kvinnor med deras överlåtelse, säger John Derneborg.

---

Fakta: Lewi Pethrus och Daniel Berg

  • Lewi Pethrus (1884–1974) föddes på Vargön utanför Vänersborg, och blev pingströrelsens självklara ledare. Han startade bland annat även Ibra Radio, Kaggeholms folkhögskola och tidningen Dagen.
  • Daniel Berg (1884–1963) reste till Brasilien som missionär ihopmed Gunnar Vingren, och blev viktiga upphovsmän i den miljonrörelse av pingstvänner som finns i landet i dag.

---

Fler artiklar för dig