Nyheter

Vatikanen: Prästers övergrepp har inget med homosexualitet att göra

Katolsk “högerfalang” har försökt sätta likhetstecken mellan förövare och homosexuella präster

Det finns ingen grund för att säga att präster som begår sexuella övergrepp gör det för att de är homosexuella. Snarare vore ett sådant påstående ”allvarligt och vetenskapligt ohållbart”, skriver Vatikanens statssekreterare, kardinal Pietro Parolin, i förordet till en ny bok.

Även om just detta sagts förr, och lagts fram som slutledning efter en rad olika utredningar, fortsätter en del präster och debattörer inom Katolska kyrkan att hävda att de katolska präster som förgriper sig på minderåriga, gör det för att de är homosexuella.

Så sent som i november förra året skyllde den amerikanska biskopskonferensens ordförande, ärkebiskop Timothy Broglio, övergreppsskandalerna inom kyrkan på homosexualitet.

– Jag anser att det vore naivt att antyda att det inte finns en sådan koppling, sa han vid en presskonferens, skriver National Catholic Reporter.

Då hade ändå en utredning som beställts av samma biskopskonferens år 2011 förnekat att det skulle finnas ett samband mellan homosexuell läggning och prästers övergrepp mot minderåriga, och slagit fast att homosexuella präster inte var mer benägna att begå övergrepp än sina heterosexuella kollegor. Detta är också något som visat sig i andra studier.

Nu tar alltså Vatikanens näst högste man, efter påve Franciskus, till orda i frågan.

”En homosexuell läggning kan inte anses vara orsak till [övergrepp] eller ett typiskt drag bland förövare”, skriver kardinal Pietro Parolin i förordet till en ny bok om katolska prästers övergrepp, Il dolore della Chiesa di fronte agli abusi (Kyrkans smärta inför övergreppen).

Snarare, menar han, begås övergreppen av enskilda personer som lider av ”allvarliga brister i personligheten”, och som har svårt att hantera både känslor och relationer. Därför vill kardinalen att prästernas utbildning lägger mer tid och resurser på psykologi och personlig mognad bland sina kandidater, och blir bättre på att tala om hur livet ser ut efter prästvigningen.

Fler artiklar för dig