Hundratals människor tros ligga på botten av Medelhavet efter båtkatastrofen utanför Greklands kust förra veckan. I samband med Världsflyktingdagen, som inföll på tisdagen, vädjar Caritas till Europas regeringar att bevara asylrätten.
”Att göra det är att rädda liv”, skriver den katolska hjälporganisationen i ett uttalande.
Flyktingbåten som sjönk utanför Greklands kust förra onsdagen beskrivs som en av de värsta tragedierna i Medelhavet. Ett 80-tal personer har dragits upp ur vattnet, 104 personer har räddats och hundratals saknas fortfarande. I tisdags pågick sökinsatserna fortfarande, men en vecka efter katastrofen är förhoppningarna om att hitta några fler överlevande små.
– Vi bevittnar en av de största tragedierna i Medelhavet och uppgifterna som myndigheterna redovisar är förödande, säger Gianluca Rocco, chef för den grekiska delen av FN:s flyktingorgan IOM, till AP.
Fartyget tros ha varit på väg från Tobruk i Libyen när det kapsejsade runt 75 kilometer utanför Greklands sydvästra kust under natten till onsdagen förra veckan.
Merparten av dem som räddats ur havet är från Egypten, Pakistan, Afghanistan, Syrien och Palestina. De överlevande befinner sig i Kalamata på fastlandet, där flera vårdas på sjukhus för bland annat nedkylning.
Uppemot 700 passagerare
Exakt hur många som befann sig på fartyget är ännu oklart, men enligt vittnesuppgifter kan det ha handlat om så många som 700 människor. Ett flygfoto på fartyget visar hur människor trängdes på däck, de flesta utan flytvästar.
Enligt flera vittnesuppgifter som kommit in till Greklands grekisk-pakistanska förening var fartyget stillastående mer än två dygn innan katastrofen inträffade, rapporterar Ekot. Föreningens ordförande Shahid Nawad säger att det var trångt i båten och att många svimmade i lastutrymmet.
– Det är en tragedi, vad jag har hört överlevde inga kvinnor på båten. Alla dog, de drunknade med sina barn i famnen, säger en anhörig till en överlevande till Reuters.
Flera överlevare anklagar den grekiska kustbevakningen för att passivt ha tittat på efter att båten kantrat, skriver Sunday Times.
Nio egyptiska män, utpekade som besättningen har häktats misstänkta för människosmuggling, rapporterar AP.
[ Elisabeth Sandlund: EU har enats om en prislapp på människor ]
”Säkerställ asylrätten”
I samband med årets Världsflyktingdag, som inföll på tisdagen, hänvisar Caritas Europas generalsekreterare Maria Nyman till händelsen i ett uttalande där man samtidigt uppmanar de europeiska regeringarna att säkerställa rätten till asyl för de människor som söker skydd undan krig, förföljelse och naturkatastrofer.
Caritas Europa efterlyser relevanta och välfungerande system för skydd, mottagning och integration, och kräver att asylrätten bevaras. I uttalandet står att 2022 går till historien som rekordåret då fler än 110 miljoner människor, alltså 1 av 78 personer på jorden, var på flykt undan krig, våld, konflikter eller naturkatastrofer.
Som hänvisning till de människor som dött när de flytt över Medelhavet konstaterar organisationen att fler än 1 000 personer förlorat livet i Medelhavet sedan början av året.
”Flyktingarnas möjligheter att nå en trygg hamn är små. Brist på säkra flyktvägar, avsaknad av humanitära visum och hjälp med vidarebosättning, [samt] massavvisningar är hinder som hopar sig ovanpå varandra. Till det kommer våldet som de som försöker passera gränser utsätts för och allt mer negativa attityder gentemot flyktingar i vårt Europa”, skriver man.
Caritas Europa riktar också en känga mot den pågående reformen av EU:s asylsystem, som man menar bidrar till att stänga Europas gränser än mer och kommer att leda till ”överfulla läger vid EU:s yttre gränser.”
”Vi förväntar oss att EU:s beslutsfattare utlovar och tillhandahåller vidarebosättningsplatser, ger flyktingarna ett långsiktigt skydd och genomför de åtaganden de tagit på sig tidigare. Att göra det är att rädda liv,” skriver organisationen.
[ EU-migranter ]