Nyheter

Frikyrkopastor avslöjades av pedofiljägare - ”Katastrof för församlingen”

Församlingens ordförande: ”Det här är katastrof för oss, det fanns ingen som var i närheten av att misstänka något.”

En pastor inom Equmeniakyrkan avslöjades genom en riggad fälla då han bestämt en sexträff med en 14-årig pojke.
Händelsen tas på största allvar från samfundets sida. ”Det här är en katastrof för oss”, säger ordföranden i församlingen det berör.

En pastor hade efter en tids chattande bestämt träff med en 14-årig pojke med det uttalade målet att de skulle ha sex. Men när de väl skulle mötas på riktigt hände något helt annat. Det visade sig att pastorn, hemmahörande inom Equmeniakyrkan, hade lurats in i en fälla och i stället för en tonåring möttes han av två vuxna som ägnar sig åt att söka upp och hänga ut pedofiler offentligt - en metod som väckt stor uppmärksamhet.

Själva konfrontationen av pastorn spelades in på film och senare publicerades också den sexchatt som han haft med det fiktiva barnet. Pastorn har i chatten varit tydlig med att han var ute efter sex, han hade skickat nakenbilder på sig själv och även föreslagit att de kunde träffas i kyrkans källare, där han förklarar att han haft liknande träffar tidigare.

Men det blev alltså inget sexmöte med en 14-årig kille, utan i stället konfronterades pastorn av två pedofiljägare som via sin publicering menar att de tagit honom på bar gärning. När pastorn konfronteras lägger han snart benen på ryggen och springer iväg.

En katastrof för oss

I samband med att sajten som står för avslöjandet lägger ut sitt material hör de också av sig till församlingen där pastorn jobbar. Dagen väljer att hålla såväl sajten, berörda personer som aktuell församling anonyma.

Vad säger du om uthängningen av er pastor?

– Att det här är katastrof för oss, säger ordföranden i församlingen dagen efter avslöjandet.

– Det här damp ner som en bomb, det fanns ingen som var i närheten av att misstänka något.

Ordföranden säger att det allvarliga i situationen inte är publiceringen i sig, utan det är brottet som han påstås vara skyldig till.

Hur har reaktionerna varit?

– Vi har inte hunnit prata med församlingen än, utan vi har haft fullt sjå att hantera det här. Men folk som känner honom ringer och frågar om det är sant. Andra har lämnat otrevliga saker på vårt Facebook-konto och undrar vad vi är för en kyrka.

Enda pastorn

Ordföranden berättar att det här var församlingsföreståndaren, de är en ganska liten församling och han var den enda anställde pastorn.

– Så du anar magnituden. Det är så fasansfullt att vi knappt orkar ta in det. Det är en tragedi för församlingen, för familjen och för honom själv. Om det här som lagts ut är sant kan han aldrig mer jobba som pastor.

Samma kväll som avslöjandet gjordes var det sedan tidigare ett inplanerat styrelsemöte vilket innebar att församlingsledningen kunde agera snabbt. Pastorn blev omedelbart arbetsbefriad och nu funderar man på vilka vidare åtgärder som ska vidtas.

När Dagen når Equmeniakyrkans regionala kyrkoledare är reaktionen densamma, det är ilska och bestörthet.

– Det är så fasansfullt, jag är arg, ledsen, upprörd och allting, säger den regionala kyrkoledaren som är märkbart berörd.

Hanteras nationellt

George Olvik är kommunikationschef på Equmeniakyrkan.

Vad säger du om det här tillvägagångssättet?

– Jag vill egentligen inte kommentera det här sättet att arbeta, men att det här kommer fram och att vi får chansen att stoppa det är oerhört viktigt, så att det inte drabbar flera barn. För om det här är sant så är det förfärligt.

George Olvik säger att han inte känner till något parallellt fall inom Equmeniakyrkan sedan tidigare.

Vilka åtgärder tar ni till?

– Nationellt kliver vi in och stöttar församlingen direkt. Pastorn har redan plockats ur tjänst och frågan har redan varit uppe på ansvarsnämndens agenda, för det är vårt nationella ansvar om han ska få ha kvar sin pastorstitel och om han kan fortsätta verka som pastor inom Equmeniakyrkan. Det ska också upprättas en polisanmälan.

George Olvik vill samtidigt poängtera att den berörda pastorn ännu inte är dömd för något brott och det gäller att gå varsamt fram, där man också måste avvakta en del för att utreda vad som har hänt och även kontrollera vad som faktiskt stämmer i den information som lagts ut.

– Vi måste ta höjd för detta och inte fatta förhastade beslut. Det är lätt när alla skriker att man ska hänga honom, men vi måste ta det lite försiktigt.

George Olvik, kommunikationschef på Equmeniakyrkan.

Hur kontrollerar ni att den här pastorn inte begått några sexuella övergrepp mot barn tidigare?

– Nu börjar ett arbete med att säkerställa vilka han träffat och varit med. Det är församlingen som gör det, vi kommer stötta dem i det. Kanske finns barn som han har varit med och det kan ha förekommit oegentligheter. Det är ett jätteviktigt arbete att följa upp. Vi har också kollat med hans tidigare arbetsgivare, den processen har också börjat.

Hade fått in tips

När Dagen når en av personerna som är ansvariga för publiceringen av sexchatten och konfrontationen med pastorn förklarar hon att det handlar om att se till att inga fler våldtäkter på barn begås.

Under hur lång tid har ni arbetet med det här fallet?

– Inte speciellt länge, utan sedan i maj. Det hade då kommit in en del tips rörande den här mannen angående hans sexuella intresse för barn.

Men det var pastorn själv som tog kontakt med ett av deras fiktiva barn på en dejtingapp, där de sedan höll liv i en chatt innan ett möte slutligen anordnades.

Att konsekvenserna av publiceringen är stora är hon så klart medveten om. Men samtidigt kommer han inte att dömas för något brott, menar hon, bland annat eftersom det inte var något riktigt barn han varit i kontakt med.

Däremot kan det bli så att om han har begått någon form av sexuella övergrepp mot barn tidigare, vilket pastorn själv indikerat i chatten, så kan det här avslöjandet innebära att någon vågar träda fram och berätta och även anmäla honom.

När kvinnan får höra att pastorn omedelbart tagits ur tjänst ger hon beröm till församlingen som agerade så snabbt. Däremot tycker hon att det är olyckligt att pastorn själv har kunnat radera så mycket material från kyrkans Facebooksida, exempelvis bilder där han är med på barnläger.

Hur vanligt är det att ni avslöjar folk inom kyrkor på det här sättet?

– Det har inte hänt förut.

---

Fakta: Grooming

  • Grooming är ett begrepp som används när en vuxen söker sexuella kontakter med barn, något som ofta via internet.
  • Namnet kommer från engelskan men har inkorporerats i svenskan.

---

Har du blivit utsatt för övergrepp - hit kan du vända dig.

Fler artiklar för dig