Nyheter

Ny ungdomsfestival ska ta det bästa från Frizon och Ära

Projektledaren Julia Wellstam ser fram emot satsningen i södra Stockholm

Allhelgonahelgen 2024 blir det premiär för en ny kristen ungdomsfestival i regi av Evangeliska frikyrkan. Platsen är Alby i södra Stockholm och målgruppen är ungdomar mellan 16 och 20 år.
– Vi hoppas att många ska känna att det finns en plats för dem i kyrkan, säger Julia Wellstam.

TORP. ”Det här ska vara en festival med Jesus i centrum där vi vill nå en bredd av ungdomar; epagäng, gamers, sportare, tiktokare, estetare, miljöaktivister, pionjärer, samhällsförändrarna och de som vill sjunga lovsång hela nätterna!” Så står det i en förklarande text på Facebook.

Julia Wellstam, en av projektledarna för festivalen, lyfter fram vikten av att det finns sammanhang där ungdomar upplever att de har hittat hem. Detta gäller inte minst för de som eventuellt känner sig lite ensamma i sina hemförsamlingar.

– Festivalen som vi planerar kan förhoppningsvis bli en sådan plats, säger hon.

Inte bestämt festivalnamn

Under 20 års tid var Frizon ett självklart inslag för många kristna ungdomar. Men 2018 beslutade Evangeliska frikyrkan att festivalen skulle läggas ned. De tre efterföljande åren arrangerades i stället festivalen Ära och nu har EFK alltså bestämt ramarna för den nya festivalen.

– Planen med Ära var att det skulle vara under tre år för att söka Gud för det nya som skulle komma sedan. Det senaste året har EFK genomfört en process, ”Måla drömmen ung”, där vi har försökt lyssna in vad våra ungdomsledare längtar efter, förklarar Julia Wellstam.

Vad den nya festivalen ska heta är inte bestämt. Däremot att den ska arrangeras i Subtopia som är ett centrum för kulturproduktion i Alby i södra Stockholm. Enligt Julia Wellstam är det en perfekt plats som uppmuntrar till kreativa uttryck.

Att den ligger i Alby, där den kyrkliga närvaron är ytterst begränsad, är ytterligare en omständighet som projektgruppen har med i planeringen.

– Vi vill ge goda nyheter till Alby och vi kommer att betjäna området på olika sätt, säger hon.

Hur skulle du beskriva den nya festivalen i relation till Frizon och Ära?

– Jag tänker att det blir en blandning där vi tar det bästa från båda festivalerna. Ära visade att det finns många ungdomar som älskar att samlas och lovsjunga Gud. Frizon lyckades samtidigt riva fler murar, festivalen utforskade olika sätt att uttrycka tron och var spetsiga i sina teman.

Ska titta på lokalerna i höst

Julia Wellstam lyfter också fram konserterna på Frizon, men tillägger att det inte blir lika många på den nya festivalen. Hon berättar vidare att Subtopia är bokad både 2024 och 2025, men att planen är att festivalen ska fortsätta ”mycket längre än så”.

Trots att det alltså redan finns en hel del tankar kring vad som ska ske under allhelgonahelgen nästa år vill projektgruppen involvera fler i arbetet. Den 24–26 november i år kommer det därför att arrangeras en festivalverkstad på Subtopia. Julia Wellstam ger två exempel på vad som ska hända då.

– En grupp kommer att titta på lokalen och även fundera på hur vi kan bygga festivalen. En annan grupp kommer att fundera på hur vi kan göra gudstjänster på nya sätt.

---

Fakta: Subtopia

  • Lokalerna byggdes ursprungligen i början av 1900-talet av Hilda och Lars Magnus Ericsson (telekomföretagets grundare) som ett led i att skapa ett modernt mönsterjordbruk. Efter några årtionden började lokalerna att förfalla och på 1990-talet köptes de av Botkyrka kommun för en krona. Staten och Botkyrka kommun investerade i en cirkushall och i slutet av 1990-talet flyttade Cirkus Cirkör till området. 2002 var den gamla ladugården renoverad och 2005 bildades Subtopia och i dag har över 20 organisationer sin bas i lokalerna.

---

Fler artiklar för dig