Nyheter

Martin Modéus: “Putin kanske vinner något slag, men kriget kommer han att förlora”

Kyrkoledaren manade till stöd för Ukraina men varnade för att demonisera det ryska folket

Ärkebiskopen höll tal för Ukraina och uttalade samtidigt sin stora sorg över ledarskapet i den rysk-ortodoxa kyrkan som öppet visat sitt stöd för kriget.

Många kända opinionsbildare har under det senaste året ställt sig på Norrmalmstorg i centrala Stockholm för att visa sympati för Ukraina, manifestationer som ordnas av Måndagsrörelsen. Den här veckan var det Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus som tog till orda då han klev upp på en bänk och höll tal med den blågula ukrainska fanan i bakgrunden.

– Det är gott att få samlas till stöd för frihet och demokrati, för Ukrainas folk, men en sorg att det ska behövas, inledde han sitt tal.

Bön och Jesuscitat

Till skillnad från många andra som tagit till orda på Måndagsrörelsens möten valde Martin Modéus att få med ett andlig perspektiv, där han exempelvis avslutade sitt anförande med en bön. Han citerade också Jesus berömda ord från Bergspredikan; ”Saliga är de som håller fred” samt refererade till den gammaltestamentliga profeten Mikas ord om att smida svärd till plogbillar, ett ledmotiv för kristet fredsarbete.

– Texterna finns förstås i Bibeln för att mänskligheten har en tragisk erfarenhet av motsatsen. Alltför många håller inte fred, alltför många plogbillar smids till svärd. Alltför få vänder andra kinden till.

Sök fred

Ärkebiskopens budskap var att vi människor är kallade att söka fred, även i en tid som nu där många med vrede betraktar de krigsbrott som Rysslands militär gör sig skyldig till. Men det ska inte bara ske genom att visa vårat stöd för Ukraina, utan Martin Modéus uppmanade åhörarna att också se människan på andra sidan konfliktgränsen där han varnade för att demonisera hela det ryska folket.

De hårda orden riktade han enbart mot det ryska ledarskapet som ärkebiskopen höll ansvarig för kriget.

– Vi hjälps åt att bevara vår mänsklighet genom att lägga ansvaret där det hör hemma, hos makten i Kreml och dem som backar upp ondskan, var Martin Modéus budskap.

Kritiserade kyrkan

Efter det riktade han ytterst skarp kritik mot den rysk-ortodoxa kyrkans agerande som sedan invasionsförsöket backat upp Vladimir Putin och hans krigsretorik.

– Som kyrkoledare ser jag förstås med särskild sorg på den roll som det ledande skiktet i rysk-ortodoxa kyrkan spelar, sa Martin Modéus.

Ärkebiskopen rundade av sitt tal med det hoppfulla budskapet att ondskan alltid förlorar till sist.

– Putin kanske vinner något slag, men kriget kommer han att förlora förr eller senare. Det finns ingen plats i vår värld för detta sätt att bete sig. Det vet alla innerst inne, också de arma ryska soldater som lurats in i detta orättfärdiga krig. Vladimir Putins väg går inte till Kiev. Den går till Haag.

---

Fakta: Kriget i Ukraina

  • I februari 2022 inledde Ryssland sitt invasionsförsök av Ukraina.
  • Sedan dess har kriget pågått, där Ukraina just nu har inlett en offensiv för att ta tillbaka ockuperade områden.
  • I Sverige anordnar Måndagsrörelsen manifestationer varje vecka på Norrmalmstorg i Stockholm till stöd för Ukraina.

---

Fler artiklar för dig