Folkfest. Jesusfest. Midsommarfest. Ungdomar strömmar fram till förbön och personliga Jesusmöten i kvällsmötets final i möteshallen. Men Nyhemsveckan är också träning, second hand-kläder och att lyfta bensindunkar.
NYHEM. Husvagnarna står långt upp i skogen och ute på fälten på båda sidor om landsvägen som går rakt igenom Nyhemskonferensens område. I receptionen arbetar man för fullt, och har svårt att exakt veta hur många ekipage som står uppställda. Men ska de uppskatta så gissar de på runt 1 000 husvagnar med förtält. De platser som gick att förboka har varit och är förbokade, men det finns utrymme kvar. Ingen har genom åren nekats plats, vad de vet.
Sex husvagnar med flera barnfamiljer från Mariestad har ställt upp sig tillsammans: totalt 11 vuxna och 15 barn. För flera av dem är det första gången de bor en vecka på Nyhemsområdet under konferensen. Här spelar de strandtennis, blåser såpbubblor och dukar upp för lunch med pasta och köttfärssås mellan de olika barn- och vuxensamlingarna.
Roligt för barnen
De väljer det som passar in i familjerytmen ur ett digert program.
– Det är en härlig miljö för barnen, där de också får chans till ett gudsmöte. Och så får vi ju tid för gemenskap med varandra som familjer på ett annat sätt än hemma. Barnen tycker det är jättekul, säger Arvid Wallgren och Otto Jonsson.
Kommunalrådet Per Högberg (KD) förklarar i veckans inledning att pingströrelsens stora midsommarkonferens är Mullsjö kommuns tveklöst största arrangemang, och viktigt för bygden. Över 10 000 personer, kanske upp emot 20 000, beräknas besöka området under en vecka.
– Bed gärna en bön också för oss som bor i Mullsjö, säger han från scenen i Nyhemshallen.
1 300 volontärer jobbar
Efter pandemin är intrycket att besökarna från olika håll i landet är tillbaka igen. Det är välfyllt i de stora samlingarna både på förmiddagen och kvällen i inledningen av veckan. I söndags hade hela 1 300 volontärer fått sina namnbrickor för att kunna tjänstgöra i olika uppgifter, rapporteras det.
De frivilliga fixar allt från toalettstädning, till värdskap i gudstjänsterna och att vara funktionär vid barntälten, till att sköta tacco-serveringen på området eller registrera nya husvagnar.
Det är ett välsmort maskineri, även om det på sina håll också behövs föryngring.
Förra året väckte det starka känslor inför konferensen att Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén var inbjuden att hålla bibelstudium. Kritiska röster mot besöket formulerades i debattinlägg och i sociala medier, även om ärkebiskopen senare välkomnades med varma applåder i Nyhemshallen.
I år är det svårt att hitta något liknande som sticker ut i programmet i förväg.
Fokus på Jesus
Temat för konferensen är ”Fokus: Jesus”. Här är inriktningen mot det mest centrala i det kristna livet – i en tid då frikyrkan också bearbetar flera olika laddade och svåra frågor.
Alla mötestalare har fått fria händer att prata om Jesus. Temat låter kanske inte särskilt nydanande. Men danska pingstledaren Sam Michaelsen förklarar varför det är viktigt att än en gång fokusera på Jesus när han talar till svenskarna i den stora sporthallen.
– Du kanske kan allt om bibliska värderingar och allt om teologi. Men det är möjligt att ändå inte ha mött Jesus. Det är mötet med Jesus som förvandlar livet, säger han och berättar om den samariska kvinnan i Bibeln som Jesus tog tid med vid brunnen.
[ Danske Mosaik-ledaren: "Ett möte med Jesus kan förändra ditt liv" ]
Unga vill ha förbön
Att döma av de ett par hundra unga människor som strömmar fram för förbön och ett personligt Jesusmöte i slutet av predikan har han fångat något. Lovsångsledaren Mathias Ekelyck har tidigare i gudstjänsten berättat om hur han var nära döden efter covid för ett par år sedan, men repade sig. Och om hur Jesusnärheten i hans liv har växt efter den erfarenheten.
Marcus Ardenfors, pastor i Pingstkyrkan i Jönköping, sitter i en solstol med en fikakorg intill sig på Nyhemsområdet och småpratar med vänner. På frågan vad konferensen betyder svarar han:
– Oändligt mycket mer än vad man kan förstå. Vi är en folkrörelse, och att få komma samman från olika platser för att dela gudsuppleveler och gemenskap är fantastiskt Här blir det för många ett stort reunionparty med gamla vänner samtidigt som det knyts nya vänskapsband. Jag tror det sker mycket själavård i kamratlig mening mellan tallarna.
– På det enskilda planet, och för mig och min familj, är det en boost av lärjungaskap att få marineras av Gud ord och lovsång och att få obruten tid med Gud i flera dagar, säger Marcus Ardenfors.
Ande, kropp och själ
Om Anden får sitt i bibelstudier och gudstjänster så får själen sitt med konstutställning i Stråkenhallen – och med ett digert sång och musikutbud i olika samlingar. Till midsommar blir det talangtävling. Kroppen får sitt med gymping, löpartävling och andra sportaktiviteter och genom möjlighet till påfyllnad av energi i lunchrestaurangen, pastavagnen eller med en våffla. Om nu inte allt snarare hänger ihop i en kristen världsbild.
Nyhemsområdet är också en plats där diverse kristna entreprenörer, missionsorganisationer, bokförsäljare med flera försöker göra sina budskap, aktiviteter och produkter kända. Det är här PMU säljer second hand-kläder, liksom bensindunkarna kommer in.
Slag för internationellt bistånd
De två gröna bensindunkarna är tomma, men väger 3–4 kg vardera. Genom en spektakulär tävling försöker Läkarmissionen och missionsflyget MAF intressera unga för biståndsarbete i världen. Det gäller att med sträckta armar hålla uppe bensindunkarna rakt ut åt sidorna, så länge som möjligt. Allt inför myllret av Nyhemsbesökare på området.
Bland de internationella talarna i årets konferens finns Sophia Barett, huvudpastor för Audicoutu church i Manchester England, Isaiah Dau, från Sydsudan och Layla Nahavandi från Mellbourne Australien. Den sistnämnda berättar hur hon blir rörd till tårar när de flera hundra barnen innan hennes bibelundervisning lämnar Nyhemshallen igenom en böneportal där de vuxna välsignar och ber för barnen, när de är på väg till sina egna gudstjänster i tre olika mötestält på området.
– Så här ser det inte ut över allt i världen, konstaterar Layla Nahavandi.
När Dagen gör ett besök i Barnens Nyhem är det fullt ös med sång, dans och bibelberättelser. Maria Axmarker, ansvarig för den här delen av Nyhem, berättar att de den här dagen samlar närmare ett tusen barn upp till 13 år i olika åldersgrupper.
– Vi vill ge Jesus till barnen, det mest livsavgörande vi kan ge dem, säger hon och konstaterar att arbetet bland barn och familjer har växt kraftigt de senaste sex-sju åren.
Men även en äldre generation finns på Nyhem. En del av dem sitter på bänkarna ute mellan tallarna och lyssnar på bibelundervisningen.
[ Pingst och LP startar arbete för gängkriminella avhoppare ]
Vad skulle Jesus tänka?
Vad skulle då Jesus tänka om Nyhem om han klev ner i fysisk person på området? Apropå årets Jesus-tema. Conny Johansson från Borås finns mitt i livet, och tror att Jesus hade blivit otroligt glad över alla människor som hyllar och ärar honom.
– Jesus hade nog samtidigt blivit lite fundersam över kommersialismen och produktplaceringar med mera, och velat ha ett ord med i laget där. Men framför allt tror jag han hade blivit glad för alla barn och tonåringar, säger Conny Johansson.
---
Fakta: Nyhemsveckan
- Pingströrelsens stora konferens utanför Mullsjö och Jönköping
- Pågår: 16–25 juni.
- Samlar över 10 000 personer under midsommarveckan
- Gudstjänster, bibelstudier, seminarier, barn- och ungdomsaktiviteter med mera.
---