Nyheter

Skärpt norskt förslag om förbud av omvändelseterapi

Inga undantag för samtyckande vuxna i propositionen, som går till omröstning i Stortinget i höst

Att ge förbön åt en person som vill ändra sin sexuella läggning kan i framtiden bli straffbart i Norge. Detta enligt en proposition om så kallad omvändelseterapi som den norska regeringen presenterade i fredags.

I Sverige finns ännu inget förslag till förbud av omvändelseterapi, även om statsminister Ulf Kristersson (M) i sin regeringsförklaring i höstas lovade att låta utreda förslag om att ”förbjuda omvändelseterapi som sker under hot eller tvång”.

Men i Norge lägger regeringen nu alltså fram ett skarpt lagförslag, som utgår från det förslag gick ut på remissrunda förra året. Skrivningen visar enligt den norska tidningen Vårt land att regeringen inte har lyssnat på invändningar om att samtyckande vuxna ska undantas från förbudet.

– Förbudet gäller alla former av omvändelseterapi och marknadsföring av sådan, sa Arbeiderpartiets jämställdhetsminister Anette Trettebergstuen till medier när hon presenterade propositionen i fredags.

Även förbön kan klassas

Den nya lagen gör det förbjudet att kränka en person, oavsett ålder, genom att ”bruka psykoterapeutisk, medicinsk, alternativmedicinsk eller religiöst grundade metoder eller liknande systematiska förfarandet i syfte att förmå en person att förändra, förneka eller undertrycka sin sexuella läggning eller könsidentitet”. Målet är att skydda dem som pressas till att undertrycka vem de är ”för att passa in i familjen, församlingen eller de miljöer de ingår i”, sa Anette Trettebergstuen.

Även förbön kan också komma att klassas som olaglig omvändelseterapi.

Det ”kan inte [ …] uteslutas att personlig förbön i påverkanssyfte kan komma att påverkas av påföljden, beroende på omständigheterna”, skriver regeringen i propositionen.

Man framhåller visserligen att ett förbud mot omvändelseterapi ”inte kommer att förhindra en öppen dialog med barn om sexuell läggning och könsidentitet, inte ens när samtalen utgår från föräldrarnas religiösa övertygelse”. Samtidigt slår propositionen fast att Europakonventionen om mänskliga rättigheter inte skyddar sådan religiös fostran som riskerar att åsamka barnet fysisk eller psykisk skada, skriver Vårt land.

---

Fakta: Förslag till förbud mot omvändelseterapi

  • Propositionen från den norska regeringen definierar omvändelseterapi som ”olika handlingar som används för att få hbtq-personer, eller dem som antas vara hbtq-personer, att ändra, förneka eller undertrycka sin sexuella läggning eller könsidentitet”.
  • Brott mot lagen straffas med böter eller fängelse i upp till tre år (sex år om brottet är grovt).
  • Samtyckande vuxna undantas inte från förbudet.
  • Även förbön kan omfattas av förbudet.
  • Det blir förbjudet att marknadsföra omvändelseterapi, Marknadsföring av omvänär förbjuden och kan bestraffas med böter eller fängelse i upp till sex månader.
  • Individer och organisationer kan straffas för konverteringsterapi utomlands.
  • Kommer troligen att bli föremål för omröstning och beslut i Stortinget efter sommaren.

---

Fler artiklar för dig