Nyheter

Pingst och LP startar arbete för gängkriminella avhoppare

Exodus ska hjälpa 20 avhoppare i LP-verksamhetens regi

Pingströrelsens missbrukararbete ska hjälpa gängkriminella som vill hoppa av. Efter skjutningen och dödsfallen i Farsta lanseras initiativet Exodus på Nyhemsveckan. LP-verksamheten har utbildat 20 avhopparcoacher.
– Frälsning är ett verktyg för att lämna kriminalitet, säger LP:s verksamhetsledare Semias Schenberg.

NYHEM. LP-verksamheten har redan kontakt med flera gängkriminella som vill hoppa av. Coacherna har utbildats för att på olika platser i landet kunna hjälpa till med skyddat boende under i första läget en 1,5-årsperiod för den som vill lämna den kriminella banan.

Allt i samarbete med lokala pingstförsamlingar. Oftast på en helt annan ort än den man har funnits tidigare.

Skjutningen i centrala Stockholmsförorten Farsta har aktualiserat det förberedelsearbete som redan pågått. En 15-årig pojke dog, liksom 43-åriga fotografen Tesfamichal Beraki, medlem i etiopisk-eritreanska gruppen i Strängnäs pingstkyrka.

Lider med familjerna

Semias Schenberg reagerar starkt, som många andra svenskar:

– Jag lider med familjer som förlorar en son. Jag lider med mammor, pappor och syskon. Det kan inte bli mycket värre än att vara med om det de har fått uppleva.

– Här finns ingen enskild aktör som kan ställa allt till rätta, utan vi måste hjälpas åt brett över kyrkogränser och i samarbete med även andra, säger Semias Schenberg till Dagen.

Den typiska klient för LP-verksamhetens avhopparverksamhet, som han ser framför sig, är en gängkriminell som avtjänar sitt straff för att ha sålt knark eller deltagit i en skjutning. Kanske har han fått kontakt med fängelsepastorn som har berättat om det kristna avhopparinitiativet Exodus.

Avancerad säkerhet

Till hösten ska de första avhopparcoacherna börja jobba. Det är ett avancerat säkerhetstänk inkluderat eftersom en del av klienterna kan leva under hot utifrån.

Andra behöver hjälp med skuldsanering, hjälp i kontakter med arbetsförmedling eller kring att ordna upp relationer. Mycket kommer att vara sekretessbelagt utåt både vad gäller orter och personal.

Tanken är att kommunerna ska finansiera verksamheten för den enskilde gentemot LP-verksamheten, och redan finns flera kontakter tagna. Exodus har också varit i kontakt med andra avhopparverksamheter för att inhämta kunskap och erfarenheter.

Behöver nytt nätverk

– Vi hoppas kunna coacha de här personerna in i en församlingsmiljö där de kan känna sig trygga och få hjälp. Många behöver ett nytt nätverk och nya kontakter omkring sig.

Halvbildpå Nyhemsområdet 2023.

– Det är naturligtvis individuellt vilket skyddsbehov som finns, men en del kanske också kan ha sysselsättning i LP och Second hand och liknande verksamheter.

Kan LP-verksamheten verkligen garantera säkerheten i sådana här farliga saker?

– Vi har jobbat i ett par år nu med att undersöka och inhämta kunskap. Vårt föreståndarpar för Exodus har byggt upp liknande verksamheter tidigare och är väl införstådda med hela säkerhetstänket, säger Semias Schenberg.

LP:s verksamhetsledare berättar att forskningen pekar på tre primära skäl till att gängkriminella vill hoppa av. Det första är att man kommer upp lite i åren (25-årsåldern i det här fallet) och helt enkelt tröttnar. Det andra är att man möter kärleken och bildar familj. Det tredje, slutligen, är att personen blir frälst och möter Jesus.

Flera vinster med Exodus

Om Exodus kan hjälpa ett 20-tal tidigare gängkriminella i första läget, är Semias Schenberg glad.

– Förutom att enskilda individer får ett förvandlat liv kan vi också hjälpa vårt samhälle med allt vad detta kostar, och skapa trygghet i familjer.

Semias Schenberg tror också det finns potential att en del av dem man får hjälpa i nästa läge själva kan bli utmärkta coacher, och att det på det sättet finns en växande rörelse i Exodus.

---

Fakta: Exodus

Namnet Exodus på avhopparverksamheten betyder ”uttåg” och kommer från Gamla testamentets berättelse om när Israels folk lämnade Egypten efter många år i slaveri och förtryck.

– Jag ser framför mig människor som kommer ut ur fångenskap, bundenhet och mörker och som kommer få ett helt annat liv, säger LP:s verksamhetsledare Semias Schenberg.

---

Fler artiklar för dig