Nyheter

Jakob Forssmed (KD) varnar kyrkan i begravningsfrågan

“Risken är att förtroendet för den diakonala delen naggas i kanten”, säger ministern om svenskkyrkliga begravningsbyråer.

Svenska kyrkan har sagt ja till att starta egna begravningsbyråer, något som fått en hel del kritik inom branschen. Nu väljer också ansvarig minister, Jakob Forssmed (KD), att varna kyrkan för risken att blanda ihop diakoni med ekonomi.

Det var på kyrkomötet förra året som Svenska kyrkan fick grönt ljus till att starta egna begravningsbyråer, bland annat efter att ärkebiskop Martin Modéus uttalat sitt stöd. Beslutet togs trots kraftig kritik från branschen som menar att konkurrensen riskerar att snedvridas då kyrkan samtidigt är huvudman för nästan all begravningsverksamhet i landet.

Nu kommer även kritik från politiskt håll. Det är socialminister Jakob Forssmed (KD), med ansvar för begravningsfrågor i regeringen, som lyfter ett varningens finger då kyrkan är på väg att ge sig in som entreprenör i begravningsbyråbranschen.

– Hade jag varit Svenska kyrkan hade jag iakttagit viss försiktighet och varsamhet här, säger Jakob Forssmed till branschtidningen Memento.

Dubbla roller

Han menar att det finns en uppenbar risk för att den diakonala och ekonomiska rollen kan komma att sammanblandas om kyrkan både står för stöd i sorgearbetet och samtidigt ska komma med en prislapp för själva begravningen.

– Svenska kyrkan har dels den ceremoniella och diakonala rollen och ska kunna vara en hjälp i sorgearbetet, och om det då också finns den kommersiella sidan där kyrkan säljer olika tjänster finns risken att förtroendet främst för den diakonala delen naggas i kanten.

Samtidigt är Jakob Forssmed noga med att det är kyrkan själv som äger beslutet hur de vill agera när det gäller begravningsbyråer, det är inte något som regeringen har rätt att lägga sig i.

Svenska kyrkan kommer att ha fler egna begravningsbyråer efter beslutet.

Har huvudmannaskap

Däremot har regeringen ett ansvar när det gäller begravningar i Sverige och där har det under en längre tid funnits ett samarbete med Svenska kyrkan som i dag huvudman för begravningsverksamheten, med undantag för Tranås och Stockholms kommun.

Att Svenska kyrkan har huvudmannaskapet för nästan all begravningsverksamhet är en ordning som har ifrågasatts, men enligt Jakob Forssmed finns det inga planer på att ändra systemet.

– Det fungerar väldigt väl, säger han till Memento.

---

Fakta: Kyrkliga begravningsbyråer

  • Förra året tog kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, beslutet att församlingar får starta egna begravningsbyråer.
  • Håbo pastorat har efter det valt att starta en svenskkyrklig begravningsbyrå och fler lär följa efter detta pionjärinitiativ.

---

Fler artiklar för dig